Kajmak i orzechy. Przepis na pyszne, domowe batoniki. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kajmak

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i słodkie batoniki z kajmakiem i orzechami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne i słodkie batoniki z kajmakiem i orzechami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Batoniki z kajmakiem i orzechami to prosty pomysł na szybką i łatwą w wykonaniu przekąskę. Są bardzo słodkie i z pewnością zasmakują wielbicielom karmelowych wypieków. Orzechy laskowe dodadzą im chrupkości, a kakaowo-czekoladowa polewa podkreśli smak. Wypróbuj nasz przepis i zobacz krok po kroku, jak przygotować batoniki z kajmakiem i orzechami.

Batoniki z kajmakiem. Słodka przekąska

Batoniki z kajmakiem, orzechami i polewą kakaowo-czekoladową to przekąska dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i szybko. Przepis możesz urozmaicić dodając oprócz orzechów np. rodzynki lub wiórki kokosowe. Jeśli nie chcesz lub nie lubisz gotowego kajmaku, możesz zrobić go samodzielnie.

Jak zrobić kajmak?

Domowy kajmak robi się bardzo prosto. Potrzebne są:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • garnek do gotowania.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 i pół godziny. Bardzo ważne, by sprawdzać co jakiś czas, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli poziom wody się obniżył, to należy uzupełnić jej brak. Po ugotowaniu puszkę z kajmakiem trzeba wystudzić. Gotowe!

Tak przygotowany kajmak świetnie sprawdzi się m.in. do przełożenia ciast, ciasteczek czy wafelków. Możesz także rozetrzeć go mikserem z masłem i taką kajmakową masą przełożyć tort.

Kajmak. Przepis na batoniki z kajmakiem i orzechami

(porcja ok. 12 batoników, czas przygotowania: ok. 40 min)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 125 g masła

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • puszka gotowego kajmaku ( może być ugotowana z mleka skondensowanego)

  • 100 g orzechów laskowych

    polewa czekoladowa:

  • 100 g masła

  • 4 łyżki kakao

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki wody

  • 6 kostek czekolady

Jak zrobić domowe batoniki z kajmakiem i orzechami?

  1. Zacznij od upieczenia spodu dla batoników. Zagnieć ciasto z mąki, masła, żółtek cukru, proszku do pieczenia i szczypty soli.

  2. Rozwałkuj ciasto i przełóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w 180 stopniach ok. 25 min.

  3. Przygotuj polewę czekoladową. Połącz masło, kakao, cukier i wodę i zagotuj mieszając. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści.

  4. Upieczone i chwilę przestudzone ciasto posmaruj kajmakiem, polej polewą i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami.

    Nasza rada: zamiast siekać mozolnie orzechy to włóż je do torebki na mrożonki i kilkukrotnie uderz tłuczkiem do mięsa, aż się rozpadną na drobniejsze kawałki.

  5. Ciasto podziel na batoniki, najlepiej kroi się jak jest dobrze schłodzone. Smacznego!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić batoniki z kajmakiem i orzechami krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Dotacje na ogródki działkowe

Wideo

Materiał oryginalny: Kajmak i orzechy. Przepis na pyszne, domowe batoniki. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kajmak - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie