Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak gotowano za czasów Hochbegów i jak zrobić sushi? Trwa międzynarodowy projekt w Oleśnicy

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Podczas projektu młodzież pozna bliżej swoje kultury
Podczas projektu młodzież pozna bliżej swoje kultury mat. CKiW OHP
11 października w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy rozpoczął się międzynarodowy projekt „Zdrowie na talerzu” realizowany w ramach Polsko-Niemieckiej Wymiany Młodzieży.

Na sześciodniową wymianę przyjechali do Zamku w Oleśnicy uczniowie ze szkoły z Albinus Gemeinschaftsschule Lauenburg, którzy będą integrować się z młodzieżą, uczyć o zdrowym odżywianiu i ekologicznej kuchni.

W ramach zaplanowanych działań młodzi ludzie poznają tajniki carvingu, wezmą udział w warsztatach robienia sushi, czy też dowiedzą się jak gotowano za czasów Hochbergów na zamku Książ. Podczas projektu młodzież pozna bliżej swoje kultury poprzez prezentacje oraz wspólne przygotowywanie tradycyjnych dań charakterystycznych dla swojego kraju. Projekt dofinansowała Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży - informuje Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy.

Przypominamy, że niedawno w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy odbywał się projekt „Polsko-ukraiński tygiel smaku” mający na celu integrację oraz edukację międzykulturową młodzieży polskiej i ukraińskiej. W trakcie kilku ostatnich dni młodzież próbowała swoich sił w kuchni pichcąc potrawy do kulinarnego ebooka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto