Smaki dzieciństwa babć i dziadków, czyli warsztaty kulinarne w Dobroszycach

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Głównym celem spotkań jest ocalenie od zapomnienia tradycyjnych smaków najstarszego pokolenia mieszkańców gminy
Głównym celem spotkań jest ocalenie od zapomnienia tradycyjnych smaków najstarszego pokolenia mieszkańców gminy mat. GCK Dobroszyce
24 i 28 września Gminny Ośrodek Kultury w Dobroszycach, Koło Gospodyń Wiejskich "Czerwone korale" w Dobroszycach oraz Lokalna Grupa Działania Dobra Widawa organizowali w świetlicy w Dobroszycach rodzinne warsztaty kulinarne "Smaki dzieciństwa naszych babć i dziadków”.

Była to część działań odbywających się w ramach projektu „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców Gminy Dobroszyce-odkrywamy, poznajemy, smakujemy”, które dobroszyckie Koło Gospodyń Wiejskich realizuje wraz z LGD Dobra Widawa.

Mamy ogromną przyjemność współpracować z obiema organizacjami przy realizacji tego zadania - podali uczestnicy.

Ocalić od zapomnienia

Głównym celem spotkań jest ocalenie od zapomnienia tradycyjnych smaków najstarszego pokolenia mieszkańców Gminy Dobroszyce i kultywowanie ich wśród lokalnej społeczności. Wkrótce powstanie też publikacja.

-Jednym z efektów naszej współpracy, będzie publikacja składająca się z 12 przepisów, które członkinie „Czerwonych korali” pamiętają ze swojego dzieciństwa. Trzema z nich panie podzieliły się z uczestnikami warsztatów. W sobotę pani Urszula Dudek i pani Maria Olszewska uczyły nas jak przyrządzić cebulaki oraz wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami, wczoraj zaś pani Grażyna Kubów zdradziła nam przepis na smażonkę wielkanocną. Wszystkie potrawy pięknie się upiekły, ugotowały i usmażyły, a najsmaczniejszy był niewątpliwie finał obu warsztatów, zakończony degustacją przy wspólnym stole - czytamy.

Po resztę przepisów zapraszamy do GCK Dobroszyce w sobotę 8 października na godz. 16.00. Wtedy odbędzie się podsumowanie projektu i premiera książeczki z przepisami. Oczywiście wszystkich 12 potraw będziemy mogli skosztować.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w ramach Przedsięwzięcia VI. „Dobra Widawa” nasze dziedzictwo i tożsamość – projekt grantowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie