Gołąbki z rybą (przepis na 12 gołąbków)
Składniki:
- 1 duża kapusta włoska
- 200g kaszy białej kaszy gryczanej lub jęczmiennej
- 1kg filetów z ryby np. dorsz
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do ryby
- 1/3 cytryny
- ok. 3 łyżki masła
Sposób wykonania:
Ugotować kaszę wg przepisu. Z kapusty zdjąć liście i włożyć do osolonego wrzątku na max 2 min- wyjąć.
Farsz -Smażymy cebulę. Rybę wybieramy do sucha, skrapiamy cytryną, przyprawami i pieczemy w piekarniku 200stopni na 15 minut, bez przykrycia. Wszystkie ostudzone składniki tj. kaszę, cebulę, rybę (posiekaną) łączymy razem. Przyprawiamy sola, pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty na nie gołąbki, które też przykrywamy liśćmi aby nie wyschły. Zalewamy Ok. 1 litrem wody. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godz. Podajemy z sosem koperkowym.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?