Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne gołąbki z rybą wg przepisu KGW Krzeczyn

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzeczynie podzieliły się przepisem na świąteczne gołąbki z rybą. Oto przepis:

Gołąbki z rybą (przepis na 12 gołąbków)
Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska
  • 200g kaszy białej kaszy gryczanej lub jęczmiennej
  • 1kg filetów z ryby np. dorsz
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do ryby
  • 1/3 cytryny
  • ok. 3 łyżki masła

Sposób wykonania:
Ugotować kaszę wg przepisu. Z kapusty zdjąć liście i włożyć do osolonego wrzątku na max 2 min- wyjąć.
Farsz -Smażymy cebulę. Rybę wybieramy do sucha, skrapiamy cytryną, przyprawami i pieczemy w piekarniku 200stopni na 15 minut, bez przykrycia. Wszystkie ostudzone składniki tj. kaszę, cebulę, rybę (posiekaną) łączymy razem. Przyprawiamy sola, pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz i zawijamy gołąbki. Na spód naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty na nie gołąbki, które też przykrywamy liśćmi aby nie wyschły. Zalewamy Ok. 1 litrem wody. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godz. Podajemy z sosem koperkowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto