Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Prosty chleb pszenny na zakwasie orkiszowym jak z piekarni. Poznaj przepis na pieczywo jak od babci. Tak zrobisz pachnący bochenek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy chleb pszenny można zrobić z wybranymi przez siebie dodatkami. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych wiśni. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowy chleb pszenny można zrobić z wybranymi przez siebie dodatkami. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych wiśni. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Domowy chleb pszenny na zakwasie to wypiek, który może wydawać się pozornie skomplikowany. Największą trudnością jest utrzymanie żywego zakwasu poprzez odpowiednie dokarmianie i wypiekanie na nim pieczywa. Dzielimy się przepisem na prosty i dosyć szybki chleb pszenny na zakwasie. Można go upiec tego samego dnia lub zostawić w lodówce do zimnego wyrastania.

W skrócie

Chleb pszenny to wypiek, który powstaje z czterech łatwo dostępnych składników. Przygotowuje się go z mąki pszennej chlebowej, wody, zakwasu np.: żytniego lub orkiszowego oraz soli. Dzień przed planowanym wypiekiem chleba trzeba dokarmić zakwas i odstawić go do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Z takiego wyrośniętego zakwasu można zrobić dodatkowo zaczyn, który będzie fermentował 8 godzin lub przystąpić od razu do wykonania ciasta chlebowego. Własnoręcznie wykonany bochenek może być prawdziwym rarytasem, którym będziecie świętować Światowy Dzień Chleba przypadający 16 października.

Zobacz etapy przygotowania chleba pszennego na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania z aktywnym zakwasem: 5 godzin.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 280 g wody,
  • 80 g aktywnego zaczynu np.: orkiszowego,
  • 8 g soli.

Dodatki do wyboru:

Jak zrobić chleb pszenny na zakwasie?

Przygotowanie:

  1. W szerokiej misce należy rozpuścić aktywny zakwas w wodzie i dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Następnie mąkę pszenną należy przesiać do szerokiej miski.
  3. Całość należy dokładnie wymieszać przez 5 minut i odstawić na 30-60 minut do autolizy. W tym czasie białko rozwija się w gluten, dzięki czemu chleb będzie sprężysty i lekki.
  4. Po tym czasie należy dosypać na wierzchu sól i palcami wbijać ją w ciasto chlebowe. Mieszanie ciasta z solą trwa około 5 minut.
  5. Na tym etapie możecie dodać do ciasta wybrane przez siebie dodatki lub pozostawić chleb bez dodatków.
  6. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta trzy razy w 30-minutowych odstępach. Należy rozciągać je do góry, następnie przekładać do przeciwnej strony ciasta. Proces należy powtórzyć cztery raz z każdej strony ciasta.
  7. Złożony chleb trzeba odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Mają pojawić się wyraźne bąbelki powietrza.
  8. Wyrośnięty chleb trzeba przełożyć na obsypany mąką blat i uformować wstępnie bochenek. Taki chleb należy odstawić na 20 minut.
  9. Chleb pszenny na zakwasie trzeba ostatecznie uformować i włożyć do koszyka wyłożony gazą lub czystą ściereczką kuchenną.
  10. Bochenek należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia lub wstawić do zimnego wyrastania w lodówce na 9-16 godzin.
  11. Wyrośnięty chleb pszenny na zakwasie należy piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  12. Piekarnik należy zaparować wlewając do niego wodę na niżej wstawionej blasze
  13. Naczynie żaroodporne z pokrywką należy nagrzać w piekarniku i do gorącego naczynia wstawić wyrośnięty chleb.
  14. Przed pieczeniem chleb pszenny należy naciąć żyletką lub nożyczkami, aby powstało tak zwane ucho, które ułatwi ujście pary wodnej oraz można spryskać je wodą.
  15. Chleb pszenny na zakwasie należy piec przez 25 minut pod pokrywką, a następnie kolejne 20-25 minut bez pokrywki na najniższej półce piekarnika. Wierzch bochenka powinien być ciemnobrązowy.

Sposób podania chleba pszennego

Świeżo upieczony chleb nie wymaga wielu upiększaczy. Wystarczy masło i świeżo zmielony czarny pieprz. Łasuchy mogą sięgnąć po płynny miód lub ulubioną konfiturę np.: malinową, lub powidła śliwkowe. Domowy chleb pszenny na zakwasie można także zastosować do zrobienia tostów francuskich, grzanek jaśniepańskich lub domowego puddingu chlebowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty chleb pszenny na zakwasie orkiszowym jak z piekarni. Poznaj przepis na pieczywo jak od babci. Tak zrobisz pachnący bochenek - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto