Oleśnicki sanepid zachęca: grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pomoże określić, jakie gatunki zebranych przez nas grzybów nadają się do spożycia.
Dla osób, które nie znają się na leśnych zbiorach najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest ograniczenie ich do najpopularniejszych typów. A więc kurek, podgrzybków, maślaków.
- Do naszej stacji trafiło już kilka sztuk borowika ceglastoporego, którego spożycie w formie surowej lub niedogotowanej może być tragiczne w skutkach - informuje dyrektor Andrzej Czyrek.
Oleśnicki grzyboznawca udziela bezpłatnych porad przy ul. 3 Maja 20, w pokoju 208, na drugim piętrze.
Od początku sezonu z jego wskazówek skorzystało już ponad trzydzieści osób.
- Były to głównie osoby, które chciały sprzedać swoje zbiory a bez atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów sprzedaż taka jest zabroniona - słyszymy.
W tym roku oleśnicki sanepid nie odnotował, podobnie jak w kilku ostatnich latach, przypadków zatruć grzybami.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?