Nataliya Golombyovska tworzy naturalne słodkości z małą ilością cukru. Kuszą, a nie tuczą. Torty oleśniczanki jedzą w całej Polsce

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Nataliya Golombyovska tworzy torty i inne słodkości, które wyglądem przypominają małe dzieła sztuki mat. Nataliya Golombyovska
Nataliya Golombyovska od kilku lat w Oleśnicy wraz ze swoim mężem i córką prowadzi pracownię cukierniczą N.G. Art Patisserie. Spod jej rąk powstają m.in. torty artystyczne, które wyglądem przypominają małe dzieła sztuki. Jak sama przyznaje, od zawsze pasjonowało ją nowoczesne cukiernictwo oparte na wysokiej jakości produktach.

Już na początku rozmowy dowiedzieliśmy się, że słodkie wypieki tworzone przez Nataliyę Golombyovską powstawały pierwotnie dla rodziny czy znajomych. Panni Nataliya pochodzi z Ukrainy. Jej pasja w sposób na życie przerodziła się jednak dopiero w Polsce. W działalności pomaga jej mąż i córka, która również pasjonuje się cukiernictwem.

Oprócz tortów tworzonych na przeróżne okazje w N.G. Art Patisserie powstają także monoporcje, czyli około 100-gramowe porcje słodkości. Są też makaroniki - lekkie ciasteczka przyrządzane z białek, bardzo popularne we Francji i różnego rodzaju desery. Dla przykładu cena za 1 kg tort wynosi 100 zł. - Każdego klienta traktujemy indywidualnie i staramy się, w miarę możliwości, dopasować do jego potrzeb. Produkty, na których pracujemy są bardzo wysokiej jakości - przekazuje. Oczywiście nie brakuje także klientów, którzy są w stanie pokonać kilkadziesiąt kilometrów po to, aby otrzymać swój wymarzony wypiek - mówi z uśmiechem.

Szkolenia u najlepszych szefów

Nataliya Golombyovska mówi, że od zawsze interesowało ją nowoczesne cukiernictwo, które kilka lat temu nie było jeszcze tak bardzo rozwinięte. - Miałam tę możliwość szkolenia się u szefów rosyjskich, francuskich oraz hiszpańskich. To trochę inny rodzaj cukiernictwa, ale nie oznacza, że trudniejszy od tradycyjnego. W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia - dodaje.

W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia

Nie tylko torty i makaroniki

N.G. Art Pattiserie to nie tylko słodkie wypieki. Od ponad dwóch lat Nataliya Golombyovska organizuje także szkolenia, które cieszą się coraz większą popularnością i są dedykowane osobom o różnym stopniu zaawansowania. Kursanci mogą dowiedzieć się jak upiec kruche ciasto, wykonać zefiry, czyli rosyjskie pianki, a także jak stworzyć słodki stół. - Niestety z powodu pandemii koronawirusa wszystkie działania zostały przeniesione do sieci. - Liczymy, że wkrótce będziemy mogli spotkać się z uczestnikami w naszej nowej pracowni - przyznaje nasza rozmówczyni.

Teraz na czasie są komunijne dzieła. - Choć sytuacja niepewna i wciąż nie wiadomo czy uroczystości się odbędą, w kalendarzu terminy są zarezerwowane. Podobnie z tortami weselnymi - uśmiecha się nasza rozmówczyni.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie