Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kto powinien unikać kiszonej kapusty? Choroby nerek, serca i tarczycy to niektóre z przeciwskazań do jej jedzenia. A ty możesz ją jeść?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każdy może cieszyć się jej smakiem i właściwościami. Są osoby, którym kiszona kapusta może zaszkodzić. Nie należy jej także spożywać przyjmując określone leki. Zobacz, czy możesz jeść ją bez obaw o swoje zdrowie.

Spis treści

Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować.
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować. danifoto/123RF

Zajrzyj do galerii i zobacz, kto nie powinien jeść kapusty kiszonej

Kto i dlaczego powinien unikać jedzenia kapusty kwaszonej?

Najbardziej znanym efektem ubocznym spożycia sporych ilości kapusty kiszonej są objawy ze strony układu pokarmowego:

  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • gazy.

Ze względu na możliwość wystąpienia tych skutków ubocznych, pacjenci stosujący dietę lekkostrawną z powodu chorób przewlekłych, osoby o wrażliwym układzie pokarmowym oraz małe dzieci, powinny unikać nadmiernego spożywania kiszonek. Wyjątkowo ciężkostrawna jest kiszona kapusta w postaci bigosu z dodatkiem tłustego mięsa.

Także chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni skonsultować się z lekarzem w kwestii spożywania kiszonej kapusty, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy K, zmniejszającej przeciwzakrzepowe działanie farmaceutyków. Sprawdź, w naszej galerii komu jeszcze może zaszkodzić jedzenie tej kiszonki.

Czy można zmniejszyć ilość soli w kapuście kiszonej?

Wiele przeciwwskazań dotyczących niejedzenia kapusty kiszonej wynika z dużej ilości soli dodawanej do niej podczas kiszenia. Aby proces fermentacji kapusty przebiegał w odpowiedni sposób, powinna być ona posolona w proporcjach 25 g soli na 1 kg kapusty. Dodanie mniejszej ilości może zaburzyć wzrost bakterii kwasu mlekowego, dlatego nie można z niej zrezygnować.

Jedyną z domowych metod pozbycia się nadmiaru soli z kiszonki jest kilkukrotne opłukanie kapusty pod bieżącą wodą przed przyrządzeniem z niej potrawy. Jednak płucząc ją, jednocześnie pozbawiamy kapustę kwasu mlekowego i innych wartościowych substancji, dlatego nie jest to polecany sposób.

Skuteczne może być jedynie sięganie po kiszonki w rozsądnych ilościach, a w szczególnych przypadkach po skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kto powinien unikać kiszonej kapusty? Choroby nerek, serca i tarczycy to niektóre z przeciwskazań do jej jedzenia. A ty możesz ją jeść? - Strona Zdrowia

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto