Już za moment otwarcie ogródków w oleśnickich restauracjach. Właściciele liczą na oblężenie! (14.5)

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
mat. Sputnik i Brama Oleśnicka
Udostępnij:
Od soboty 15 maja lokale gastronomiczne będą mogły obsługiwać klientów w ogródkach. Oleśniccy restauratorzy i ich klienci nie mogą się już doczekać ponownego otwarcia.

Od soboty zostaną otwarte ogródki przy lokalach gastronomicznych. Właściciele w Oleśnicy już szykują się na wielkie otwarcie. W lokalach trwają porządki, zamawiane są towary, pojawią się także nowości w menu.

Tomasz Czyżewski, właściciel baru " Cafe Sputnik" słynącego m.in. tostów oraz orzeźwiających trunków przekazuje, że w czasie, kiedy gastronomia działała tylko w ograniczonym zakresie w lokalu zaszło kilka zmian, także tych personalnych. -Do naszego menu dodaliśmy nowe tosty, pojawią się także inne propozycje - dowiadujemy się. Jak udało nam się ustalić, konieczne było zatrudnienie nowej załogi. -Miejsca na najbliższą sobotę rozeszły się jak ciepłe bułeczki dlatego nie prowadzimy już na ten dzień rezerwacji, więc zapraszamy w innym terminie - dodaje.

Z kolei Iwona Lenart, właścicielka restauracji "Brama Oleśnicka" w rozmowie z nami przekazała, że kompletowanie nowego zespołu nie było potrzebne. - Przez cały czas pracujemy w tym samym składzie, nie zatrudniliśmy nikogo nowego - mówi. Czy pojawią się jakieś nowości w menu? - Dodaliśmy kilka sezonowych potraw, pojawią się m.in. dania ze szparagami - dodaje. Właścicielka lokalu już nie może doczekać się klientów. - Mam nadzieję, że powoli wszystko wróci do normy - dodała.

Otwarcie w reżimie sanitarnym
Od 15 maja lokale gastronomiczne mogą obsługiwać gości na zewnątrz, w ogródkach. Już od 29 maja będą mogli przyjąć klientów także wewnątrz. Lokale będą jednak otwarte pod pewnymi warunkami. W przypadku działalności ogródków restauracyjnych, jak i lokali gastronomicznych będzie obowiązywał ścisły reżim sanitarny – maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, a także zachowana bezpieczna odległość i limit osób. W rozporządzeniu napisano, że klienci będą musieli zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami postawiona zostanie przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie