Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy pasztet warzywny na Wielkanoc. Ten przepis przebija smakiem mięsne przystawki. Tym daniem przełamiesz nudę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pasztet warzywny świetnie smakuje przygotowany z użyciem pieczarek, soczewicy, płatków owsianych.
Domowy pasztet warzywny świetnie smakuje przygotowany z użyciem pieczarek, soczewicy, płatków owsianych. Getty Images/Atide/zdjęcie ilustracyjne
Na Wielkanoc warto przyrządzić nie tylko dania mięsne, ale też te na bazie warzyw. Właśnie w tym czasie warto kulinarnie poeksperymentować i przygotować pasztet warzywny. Choć ten pasztet jest bez mięsa, to jego wyrazisty smak i delikatna konsystencja sprawią, że nawet fani wieprzowiny nie będą mogli się mu oprzeć. Wypróbuj prosty przepis na pasztet warzywny z pieczarkami.

W skrócie

Pyszny pasztet warzywny to tani i smaczny sposób na przemycenie warzyw i roślin strączkowych. Idealnie doprawiona masa będzie doprawiona nie tylko suszonym tymiankiem, ale także majerankiem, bazylią i rozmarynem. Zazwyczaj korzystam z czerwonej soczewicy, ale można użyć w jej miejsce soczewicy zielonej, a nawet ugotowanej ciecierzycy. Tradycyjnie pasztet pieczony jest w keksówce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Wtedy dodatkowo powstaje chrupiąca skórka. W takiej formie będzie można zjeść ją na kromce chleba ze świeżą ćwikłą z chrzanem. Poznaj przepis na pyszny pasztet warzywny na Wielkanoc.

Zdrowy pasztet warzywny – przepis na wielkanocną przystawkę

Liczba porcji: na 1 keksówkę.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • Do dekoracji: świeża natka pietruszki.

Jak zrobić pasztet warzywny?

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaki umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
  2. W garnku zagotowałam 500 ml wody i wrzuciłam warzywa. Gotowałam, aż staną się miękkie.
  3. Następnie odcedziłam na sitku z wody i odstawiłam do wystudzenia.
  4. Cebulę i czosnek posiekałam na drobną kostkę.
  5. Na patelni o grubym dnie rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę z czosnkiem przez 4 minuty, aż zmiękną.
  6. Pieczarki umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i dodałam na patelnię z cebulą i czosnkiem.
  7. Wszystkie składniki wymieszałam i smażyłam do momentu zarumienienia pieczarek.
  8. Wystudzoną marchewkę i ziemniaki dodałam do podsmażonej cebuli z czosnkiem i pieczarkami.
  9. Następnie dorzuciłam ugotowaną wcześniej soczewicę i dokładnie wymieszałam.
  10. Płatki owsiane namoczyłam w 100 ml gorącej wody przez 10 minut, a następnie je odcedziłam.
  11. W misce połączyłam warzywa z pieczarkami razem z jajkami, sosem sojowym, płatkami owsianymi, świeżo zmielony czarny pieprz i tymianek.
  12. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem na gładką masę.
  13. Keksówkę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam masę na pasztet warzywny.
  14. Dokładnie wyrównałam wierzch pasztetu warzywnego, aby mógł się równomiernie upiec.
  15. Pasztet warzywny piekłam w 180° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce, z grzaniem góra-dół.
  16. Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy pasztet warzywny na Wielkanoc. Ten przepis przebija smakiem mięsne przystawki. Tym daniem przełamiesz nudę - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto