Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zwycięzca „MasterChefa” zaproponował przepis na doradę pieczoną w soli.
Zwycięzca „MasterChefa” zaproponował przepis na doradę pieczoną w soli. Artur Rogalski/materiały wydawnictwa Słowne
Kuba Tomaszczyk to zwycięzca 11. edycji „MasterChef”. Wcześniej dał się poznać jako uczestnik dziecięcej wersji popularnego kulinarnego show. Dzięki wygranej stworzył swoją książkę kucharską „Po prostu gotuj” opublikowaną przez wydawnictwo Słowne. Wśród przepisów znalazł się przepis na rybę pieczoną w soli. Zobacz, jak zrobić rybny specjał Kuby Tomaszczyka.

W skrócie

Kuba Tomaszczyk w swojej książce zebrał przepisy na dania inspirowane kuchnią śląską. Zwycięzca „MasterChefa” pochodzi z Tychów i w swojej publikacji promuje charakterystyczne potrawy ze Śląska. Jednym z dobrze znanych mu przepisów jest ryba pieczona w soli.

– Do śląskiej kuchni mam wielki sentyment, ponieważ to właśnie od niej wszystko się zaczęło. Starałem się wybrać najlepsze przepisy prosto z babcinego notatnika, bo wiadomo, że jedzenie od babci zawsze jest najlepsze. Znajdziecie tu tradycyjne przepisy, do których dodałem coś od siebie – pisze we wstępie Kuba Tomaszczyk.

Książka „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka dostępna jest do sprzedaży od 7 grudnia 2022 roku.

Ryba w soli – przepis Kuby Tomaszczyka

Czas przygotowania: około 40 minut,
liczba porcji: 2.

Składniki:

  • 1 dorada w całości,
  • 300 g soli,
  • 2 białka,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka plasterków cytryny.

Jak zrobić rybę w soli?

Sposób przygotowania:

  1. Doradę oczyszczamy z wnętrzności i łusek.
  2. Do środka wkładamy po gałązce tymianku i rozmarynu oraz kilka plasterków cytryny.
  3. W misce łączymy sól z białkami, liśćmi z tymianku i rozmarynu oraz liśćmi laurowymi.
  4. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy nieco masy solnej, na to kładziemy doradę i przykrywamy ją resztą masy.
  5. Rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.

Przepisy Kuby Tomaszczyka

W książce „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka wspomniane już wpływy kuchni śląskiej połączone są w rozdziale „Kuchnia rodzinna” z kuchnią włoską z Toskanii. Z domowych receptur autor zaczerpnął przepis na ciasto malinowe z bezą oraz świąteczną zupę rybną moczkę. W rozdziale „Toskańskie smaki” przedstawił swoją fascynację kuchnią włoską w postaci truflowej carbonary i ciasteczek cantucci z migdałami. Kuba Tomaszczyk zaprosił też swoje koleżanki i kolegów z programu do dołączenia swoich przepisów do jego książki. Dzięki temu można wypróbować aż 10 przepisów od pozostałych uczestników programu.

Sprawdź także: Przepis na karpia z rodzynkami od MasterChefa
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie