Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Konrad Walkowiak, ekonomista z Jeleniej Góry powalczy dzisiaj o milion złotych w "Milionerach". Do tej pory szedł jak burza

Alina Gierak
Alina Gierak
Konrad Walkowiak znał odpowiedź między innymi na pytania:  W którym języku czyta i pisze się od prawej do lewej strony?
Konrad Walkowiak znał odpowiedź między innymi na pytania: W którym języku czyta i pisze się od prawej do lewej strony? TVN Player
Po wczorajszym odcinku "Milionerów" na koncie Konrada Walkowiaka, ekonomisty z Jeleniej Góry jest 250 tysięcy złotych. Dzisiaj (6 grudnia) powalczy dalej. Ma szansę na wygranie miliona złotych, bo idzie mu jak z nut. Sprawdźcie, na jakie pytania już odpowiedział. Trzymajcie dzisiaj kciuki!

Spis treści

Konrad Walkowiak walczy o milion złotych

Konrad Walkowiak jest absolwentem II LO w Jeleniej Górze, ukończył ekonomię na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Pracuje i mieszka w stolicy Karkonoszy.

Przy przedstawianiu sylwetki pana Konrada w "Milionerach" dowiedzieliśmy się, że jego motto życiowe "Cały czas do przodu" pomogło mu podejmować decyzje w programie.

Wczoraj (5.12) wygrał 250 tysięcy złotych.

Pytania, na które odpowiedział Konrad Walkowiak. Sprawdźcie, czy znacie odpowiedzi

  • Pytanie za 500 zł
    Zmorzony to zmęczony, a zmożony to : A. pokonany; B. niepokonany; C. żonaty; D. rozwiedziony.

    Prawidłowa odpowiedź A.

  • Pytanie za 1 tys. zł
    W góralskiej przyśpiewce tańcowali zbójnicy: A. "w podejrzanej dzielnicy"; B. "obok starej kaplicy"; C. "w murowanej piwnicy"; D."nieopodal stolicy"

    Prawidłowa odpowiedź C

  • Pytanie za 2 tys. zł

    Googol, którego nazwę spopularyzował w pierwszej połowie XX w. amerykański matematyk Edward Kasner, ma: A. 10 centymetrów; B. 100 zer; C. 1000 stron internetowych; D. 1 000 000 lat świetlnych?

    Prawidłowa odpowiedź B.

  • Pytanie za 5 tys. zł

    W którym języku czyta i pisze się od prawej do lewej strony? A. w hebrajskim; B. w hindi; C. w rosyjskim; D. w fińskim?

    Prawidłowa odpowiedź A

  • Pytanie za 10 tys. zł

    Który to sport róży? A. bieg bez przeszkód; B. pływanie asynchroniczne; C. skok przez płot; D. mutant odmiany?

    Konrad Walkowiak skorzystał z pomocy publiczności.
    Prawidłowa odpowiedź D.

  • Pytanie za 20 tys. zł brzmiało

    W fizyce stosunek masy do objętości to: A. ciężar; B. gęstość; C. ciśnienie; D. moc?

    Poprawna odpowiedź B.

  • Pytanie za 40 tys. zł

    Jakie zjawisko patronuje preludium Des-dur Chopina? A. zorza polarna; B. trąba powietrzna; C. tsunami; D. deszcz?

    Poprawna odpowiedź D

  • Pytanie za 75 tys. zł

    Z jakich budowli słynie Petra, dawna stolica królestwa Nabatejczyków? A. zawieszonych na drzewach; B. wykutych w skałach; C. odwróconych do góry nogami; D. ukrytych za wodospadami?

    Prawidłowa odpowiedź B.

  • Pytanie za 125 tys. zł

    Miasto lokowane w 1346 r. przez króla Kazimierza Wielkiego, który dziś jest patronem tamtejszego uniwersytetu, to: A. Warszawa; B. Kraków; C. Bydgoszcz; D. Gdańsk?

    Poprawna odpowiedź C.

  • Pytanie za 250 tys. zł

    Znak BHP, na którym w żółtym trójkątnym polu widnieje symbol podkowy, ostrzega przed: A. skażeniem biologicznym; B. substancjami łatwopalnymi; C. materiałem radioaktywnym; D. silnym polem magnetycznym?

    Poprawna odpowiedź D

Rozgrywkę przerwał dźwięk oznaczający koniec programu.

Dzisiaj 0 6.12) o godz. 20.55 kolejny odcinek "Milionerów". Czy pan Konrad zawalczy o główną wygraną?
Trzymamy kciuki!

Czytaj także

od 7 lat
Wideo

iPolitycznie - Przemysław Czarnek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto