MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyraziste chili con carne na imprezę. Przepis na danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejsze są aromatyczne przyprawy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Meksykańskie chili con carne podawane jest z czerwoną fasolą i doprawiane między innymi szczyptą gałki muszkatołowej.
Meksykańskie chili con carne podawane jest z czerwoną fasolą i doprawiane między innymi szczyptą gałki muszkatołowej. 123rf.com/minadezhda
Chili con carne to mięsna potrawa gotowana z czerwoną fasolą i kukurydzą. Danie doprawiane jest pikantną papryczką chili oraz świeżymi listkami kolendry. Chili con carne to danie często spotykane w kuchni tex-mex, czyli na pograniczu Meksyku i Teksasu. Podpowiadamy przepis na pożywne chili con carne.

W skrócie

Nazwa chili con carne dosłownie oznacza chili z mięsem. Danie przyrządza się z mielonej wołowiny. Najważniejsze jest użycie aromatycznych przypraw, czyli mielonego kuminu, chili w proszku, oregano oraz świeże liście kolendry. Ważne też jest wybranie mięsa, które szybko nie twardnieje np.: z antrykotu. Zobacz przepis na apetyczne chili con carne.

Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o chili con carne

Chili con carne – przepis z Meksyku

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 g mielonego chili,
  • 5 g mielonego kuminu,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 250 g mielonego antrykotu wołowego,
  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • 10 ml oleju,
  • 1/2 papryka czerwona,
  • 100 g ugotowanej fasoli czerwonej lub fasoli z puszki,
  • 50 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 ml bulionu warzywnego.

Jak zrobić chili con carne?

Przygotowanie:

  1. Na patelni należy rozgrzać olej i dodać pokrojona w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Warzywa należy smażyć, aż się zeszklą. Potrwa to maksimum 2 minuty.
  2. Następnie należy powoli dodawać mielony antrykot wołowy i całość należy mieszać, aż się zarumieni. Mięso trzeba po zarumienieniu dosolić i doprawić pieprzem.
  3. Do mięsa z warzywami należy dolać przecier pomidorowy i dusić przez około 15-20 minut na małym ogniu.
  4. W tym czasie czerwoną paprykę należy umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
  5. Następnie należy dodać paprykę do duszonego mięsa. Całość należy gotować przez około 5-10 minut.
  6. Czerwoną fasolę i kukurydzę trzeba dodać do mięsa z warzywami i ponownie gotować przez maksimum 5 minut.
  7. Na koniec należy dodać bulion warzywny do mięsa.
  8. Meksykańskie chili con carne należy gotować przez około 10 minut. Smacznego!

Sposób podania

Domowe chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem, z posiekaną świeżą kolendrą, plackami tortilli lub domową pitą. Gorące chili con carne świetnie smakuje podane z łyżką guacamole lub z zimną śmietaną. Danie można także urozmaicić dodatkiem suszonych pomidorów, które wzmocnią smak potrawy.

Przyprawy z kuchni meksykańskiej

Warto wiedzieć, że chili con carne można doprawić składnikami niekojarzonymi powszechnie z daniami mięsnymi. Wśród nich znajduje się:

  • mielony cynamon lub w laskach,
  • mielona kolendra,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • gwiazdki anyżu.

Meksykańskie gospodynie skrapiają chili con carne sokiem z limonki. Szczególnie dania, które łączone są z liśćmi kolendry lub posiekaną natką pietruszki. Pikantny smak chili con carne można też równoważyć poprzez dodanie octu balsamicznego.

Zobacz także: Ostry sos chili do hamburgera. Przepis na pikantny dodatek do mięsa. Dodaj mango i sprawdź, co się stanie

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyraziste chili con carne na imprezę. Przepis na danie z kuchni meksykańskiej. Najważniejsze są aromatyczne przyprawy - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto