W skrócie
Czosnek niedźwiedzi wywodzi się z jednej rodziny, co czosnek pospolity. Na wiosnę wykorzystuje się świeże liście czosnku niedźwiedziego, a poza sezonem używa suszonego zioła. Ten rodzaj przyprawy ma delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak niż popularne ząbki czosnku. Ciekawostką jest, że czosnek niedźwiedzi w niektórych regionach zwyczajowo nazywa się cebulą czarownic. Warto zapamiętać, że czosnek niedźwiedzi najlepiej dodawać pod koniec gotowania zupy lub tuż przed jej podaniem, aby nie utracił właściwości wspierających odporność. Oto sprawdzone przepisy z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z czosnkiem niedźwiedzim
Domowe pesto do makaronu
Jednym z pierwszych przepisów, przy którym eksperymentują smakosze, jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Tradycyjne składniki, które zazwyczaj dodaje się do listków bazylii, nabierają zupełnie nowego wymiaru, połączone z ostrym czosnkiem niedźwiedzim. Zamiast orzeszków piniowych można skorzystać z uprażonych migdałów, orzechów laskowych, a nawet pestek słonecznika. Zobacz, co jeszcze można zrobić z czosnkiem niedźwiedzim.
Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć propozycję dań z czosnkiem niedźwiedzim
Masło czosnkowe do grzanek
Przygotowując domowe masło czosnkowe można skorzystać z suszonego czosnku niedźwiedziego. Wystarczy wymieszać miękkie masło z przyprawą i hojnie doprawić solą. Takie smarowidło świetnie podkreśli smak kanapek, grzanek lub będzie dodatkiem do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.
Cebula czarownic do sosu
Przygotowując surówkę lub sałatkę do obiadu, warto przyprawić ją w nieoczywisty sposób. Wystarczy do domowego sosu winegret dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego. Wypróbujcie przepis na sałatkę z cukinii i ogórków z sosem doprawionym czosnkiem niedźwiedzim. Możecie też skorzystać z pożywnej sałatki z tortellini, szpinakiem i suszonych pomidorów, która sprawdzi się na szybki lunch do pracy.
Orientalne kiszonki
Kolejnym pomysłem na przyrządzenie oryginalnej przekąski z czosnkiem niedźwiedzim jest kimchi z młodej kapusty. Ukiszone warzywo będzie świetnie smakować do bibimbap (koreańskiego dania z ryżu z wołowiną, jajkiem i warzywami – przyp. red.), ramenu albo smażonego makaronu ryżowego z jajkiem.
Wypieki z ciasta francuskiego
Przygotowując domowe pizzerinki albo przekąskę znaną jako świnki w kocykach, czyli parówki zawinięte w ciasto francuskie, można je przyprawić ząbkami czosnku albo sięgnąć po mnie oczywisty czosnek niedźwiedzi. Dzięki niemu przegryzka nabierze intensywnego aromatu i nie będzie banalnie smakować.
Dowiedz się więcej o wpływie czosnku niedźwiedziego na zdrowie człowieka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?