Zupa z dyni. Zrobisz ją bardzo łatwo (PROSTY PRZEPIS)

rsm
Damian Kujawa
Uwielbiam jesień, bo to sezon na zupę dyniową. Dzisiaj podzielę się z Państwem prostym przepisem na zupę krem z dyni – aromatyczną, rozgrzewającą, sycącą. I szybką do zrobienia. Oto zupa krem z dyni!

Jak przyrządzić zupę krem z dyni?

Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)
2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
bagietka

Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.

Zupę krem z dyni podawać na ciepło, z kawałkiem bagietki przysmażonej na oliwie. Na wierzch zupy, już w miseczce, nałożyć pietruszkowe pesto (jak je zrobić? Natkę pietruszki zblendować w kubku z odrobiną oliwy).

Domowe syropy

Wideo

Materiał oryginalny: Zupa z dyni. Zrobisz ją bardzo łatwo (PROSTY PRZEPIS) - Wrocław Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie