Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobi się słodko, czyli przepisy z czekoladą w roli głównej

redakcja
cupkatesworld.blogspot.com
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, z tej okazji autorka bloga CupKate's World podzieliła się z nami przepisami z czekoladą w roli głównej.

Czekolada poprawia humor, podobno jest też afrodyzjakiem, nic więc dziwnego, że ten cudowny produkt ma swoje święto, które obchodzone jest 12 kwietnia. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was zestaw przepisów z czekoladą w roli głównej, które pochodzą z bloga CupKate's World.

b]Czytaj też:

Ile wiesz o czekoladzie [QUIZ]

Zobaczcie wszystkie przepisy:

Babeczki snickersowe z musem czekoladowym i kremem karmelowym


Składniki na babeczki (12 sztuk)
100 g masła
90 g cukru trzcinowego
60 g gorzkiej czekolady
2 batony snickers (po 50 g każdy)
2 duże jajka (u mnie dwużółtkowe)
3 łyżki jogurtu greckiego (może być też zwykły naturalny)
100 g zmielonych orzechów laskowych
55 g mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Masło, czekoladę i posiekane snickersy roztopić w garnuszku i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka z cukrem ubić na puch (do potrojenia objętości), dodawać powoli mieszankę czekoladową i chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Napełnić foremki i piec w ok 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Składniki na karmel:
120 g cukru
125 ml śmietany kremówki
600 g masła
szczypta soli
Cukier roztopić w garnuszku do złotobrązowego koloru. W międzyczasie zagotować śmietankę. Do roztopionego cukru powoli dolewać śmietankę i mieszać intensywnie. Zdjąć z ognia, dodać masło i sól i mieszać do roztopienia. Pozostawić do przestygnięcia.

Składniki na krem karmelowy:

250 g serka mascarpone
70 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki karmelu
Kremówkę ubić, dodać serek - zmiksować. Dodać karmel i mieszać do połączenia. Przed nakładaniem krem przez 20 minut schłodzić w lodówce.

Czytaj też:

Gdyby czekolada przestała istnieć, czegoś brakowałoby w naszym życiu [rozmowa NaM]

Składniki na mus czekoladowy:
275 ml śmietany kremówki
1 tabliczka mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić (w kuchence mikrofalowej albo w kąpieli wodnej) i chwilę przestudzić. Śmietanę ubić (ja pomogłam sobie śmietan-fixem), wmieszać delikatnie czekoladę. Nałożyć mus do rękawa cukierniczego i nabijać nim przestudzone babeczki (wcisnąć tylkę w babeczkę i delikatnie wyciskać mus, żeby nie wyciekał). Na nadziane babeczki nakładać schłodzony krem karmelowy, a wierzch polać karmelem dla dekoracji.

Babeczki z nadzieniem czekoladowym z kremem maślanym i sosem kawowo-likierowym

Składniki na babeczki (12 standardowych)
100 ml likieru czekoladowego
3 łyżki ubitego jajka
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
90 g mąki
140 g cukru (można dać mniej)
1/3 szklanki + 2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy
6 łyżek miękkiego masła
Jajka, likier i ekstrakt waniliowy rozbełtać widelcem w kubku. Cukier, mąkę, sodę, proszek, sól i kakao wymieszać w dużej misce. Dodać masło w kawałkach i roztrzepane składniki - zmiksować, żeby wszystko było mokre. Dodać kawę - zmiksować do połączenia. Nałożyć do papilotek, piec w 180 stopniach prze ok 25 minuty. Babeczki po upieczeniu muszą być sprężyste - po lekkim naciśnięciu czubka wracają do swojej formy. Odstawić babeczki do całkowitego ostudzenia. Wydrążyć środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie.

Składniki na nadzienie:
175 ml + 2 łyżki śmietany kremówki
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki likieru czekoladowego
Kremówkę z czekoladą rozpuścić w kuchence mikrofalowej (można też zagotować śmietanę i zalać nią czekoladę) - wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać masło i likier, przestudzić. Schłodzić w lodówce, żeby masa zgęstniała. Nakładać do wydrążonych przestudzonych babeczek.

Składniki na krem maślany
230 g miękkiego masła
3 kubki cukru pudru (krem jest obrzydliwie słodki)
70 ml likieru czekoladowego

Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać w trakcie ucierania powoli likier. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładać na nadziane babeczki.

Składniki na sos:
0,5 kubka kakao
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
2/3 kubka cukru
0,5 kubka zaparzonej kawy
0,5 kubka likieru czekoladowego
Wszystko umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę. Przestudzić i polewać babeczki przed samym podaniem.

Czekoladowe ciasteczka z orzechami laskowymi i migdałami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurty greckiego, może być też maślanka)
300 g rozdrobnionej czekolady (użyłam 2 tabliczek czekolady gorzkiej i jednej mlecznej)
100 g orzechów laskowych
100 g płatków migdałowych

Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło roztopić na małym ogniu, gorące ubić z kakao na gładką masę. Dodawać cukier, ekstrakt, jogurt - mieszać. W międzyczasie rozdrobnić orzechy (ja to robiłam blenderem) i pokroić czekoladę na drobne kawałki. Powoli do masy kakaowej dodawać mąkę, na końcu dodać zmielone orzechy laskowe, migdały i czekoladę.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z około 1 płaskiej łyżki ciasta formować płaskie kulki w większych odstępach. Piec w 180 stopniach przez ok 13-15 minut. Z porcji wychodzi ok 50 ciasteczek.
P.S. Można dodać trochę mniej czekolady i dodać więcej orzechów.

Czekoladowo-orzechowe babeczki z gruszką

Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki zmielonych orzechów (u mnie pół na pół ziemne solone z włoskimi)
100 gramów masła (roztopionego)
2 jajka (u mnie z bonusem w postaci 2 żółtek)
2 gruszki pokrojone w kostkę
1 szklanka mleka

Składniki na lukier:
3 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka "cream of tartar" (zupełnie opcjonalnie)
Białka z cukrem roztrzepać w kąpieli wodnej przez 8 minut, następnie w drugiej misce ubijać je przez ok 10 minut, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać cream of tartar i ekstrakt.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto