Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wałbrzyszanki wicemistrzyniami Europy w zdobieniu tortów! Zobaczcie te cuda [ZDJĘCIA]

Redakcja
Wałbrzyszanki wicemistrzyniami Europy w zdobieniu tortów [ZDJĘCIA]

W Wałbrzychu zdobią torty niemal najlepiej w Europie. Drużyna tutejszej Cukierni Oleńka zajęła bowiem drugie miejsce w Mistrzostwach Europy w Dekorowaniu Tortu. Impreza odbyła się pod koniec lutego w trakcie największych targów cukierniczo-piekarskich Expo Sweet w Warszawie.

– Wzięłyśmy w takiej rywalizacji udział po raz pierwszy. Nie liczyłyśmy na sukces, chciałyśmy tylko spróbować. Ale jesteśmy szczęśliwe, bo udało się – mówi Natalia Szymańska. To synowa właścicieli cukierni. Sześć lat temu zajęła się tam zdobieniem tortów. Założyła firmę, specjalizującą się w tym. Kilka miesięcy później dołączyła do niej Agnieszka Malinowska. W grudniu ubiegłego roku postanowiły, że zgłoszą się do mistrzostw. Wysłały do organizatorów zdjęcia słodkich cudeniek, które tworzą. – Zakwalifikowano nas do finałowej dwunastki. Już to było dla nas sporym zaskoczeniem i sukcesem – opowiada Natalia Szymańska.

Po zakwalifikowaniu się, musiały zatem przygotować tort pokazowy, który każda z drużyn wykonała w pracowni i przywoziła gotowy na zawody Od stycznia pracowały po kilkanaście godzin dziennie, (bo przecież wcześniej był okres świąt cały czas musiały w firmie realizować normalne zlecenia). Tematyka tego co stworzyły na czterech piętrach ciasta była ekologiczna, między innymi wycinka lasów na Borneo, wymieranie gatunków zwierząt, zanieczyszczenie oceanów plastikiem. Już w Warszawie czekał na nie kolejny etap, czyli przygotowywanie na miejscu tortu degustacyjnego. Zrobiły truskawkowo – porzeczkowy. Właściwie to większy wkład w przygotowanie tego ciasta miała Agnieszka Malinowska, bo regulamin mistrzostw przewidywał udział w nich dwuosobowych zespołów (członek jury i uczestnik). Dało im to drugie miejsce w stawce 12 ekip, w tym z Danii, Szkocji, Białorusi i Ukrainy. O ostatecznej pozycji decydowało jak wykorzystają miskę cukierniczą, silikonową podstawę pod taką miskę i rózgę. – Zrobiłyśmy Pana Dolara, który miesza na naszym globie – mówią panie.

Podkreślają, że 15-osobowe jury, którego przewodniczącymi były Jowita Woszczyńska (Mistrzyni Świata w Dekoracji Tortu z Mediolanu 2019) oraz Małgorzata Weber (najsławniejsza ikona sugarcraftingu w Polsce) brało pod uwagę techniki cukiernicze, materiały, walory estetyczne. Wałbrzyszanko oceniono bardzo wysoko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto