Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Zawierciu produkowane jest najlepsze piwo. Tak zdecydowali internauci portalu Browar.biz

P. Drabek
Warto wiedzieć o tym, że piwo 2011 roku produkowane jest w Browarze na Jurze w Zawierciu
Warto wiedzieć o tym, że piwo 2011 roku produkowane jest w Browarze na Jurze w Zawierciu Patryk Drabek
Klamka zapadła. Piwosze-internauci zadecydowali o tym, które piwa dostępne na rynku w ubiegłym roku są najlepsze z najlepszych. Między 25 stycznia a 4 lutego użytkownicy Polskiego Serwisu Piwnego - Browar.biz wybrali po 3 najlepsze piwa w różnych kategoriach oraz przyznali tytuły "Piwo Roku 2011" oraz "Browar Roku 2011".

Była to już dziewiąta edycja plebiscytu i miło jest nam poinformować, że dwa najbardziej prestiżowe tytuły padły łupem Browaru na Jurze mającego swoją siedzibę w Zawierciu.

W plebiscycie można było wybierać piwa różnych gatunków podzielone na 10 kategorii. Swoich faworytów wybierano spośród 879 piw z 73 browarów. Wskazywano również najlepsze debiutujące piwo spośród 250 ubiegłorocznych nowości. Listy piw w danych kategoriach obejmowały wszystkie piwa dostępne na rynku w 2011 roku, a w plebiscycie nie brały udziału piwa warzone w Polsce na licencji.

W kategorii "piwa ciemne dolnej fermentacji" triumfowała Czarna Dziura wyprodukowana przez grupę Pinta w Browarze na Jurze. Podobny sukces odnotowały piwa "Wesołych Świąt" (piwa ciemne górnej fermentacji), "Atak Chmielu" (piwa jasne górnej fermentacji), "Psze Koźlak" (piwa pszeniczne), "Jak w dym" (piwa specjalne). W kategorii Debiut 2011 oraz Piwo Roku 2011 triumfował Atak Chmielu, a Browarem Roku 2011 został projekt Pinta produkujący swoje piwa w zawierciańskim Browarze na Jurze, gdzie rezultaty plebiscytu przyjęto z satysfakcją.

Okazało się jednak, że to my jako pierwsi poinformowaliśmy triumfatorów o ich sukcesie, chociaż nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bowiem producenci zwycięskich piw otrzymają w tym roku okolicznościowe dyplomy dopiero podczas III Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa (11-13 maja). - Jaka jest recepta na najlepsze piwo?

Mamy bardzo dobrą wodę, dobry sprzęt, doświadczenie, odpowiedzialnych i sumiennych ludzi do pracy oraz panów z projektu Pinta, którzy są entuzjastami i poszukiwaczami czegoś oryginalnego na rynku - podkreśla Anna Bugała, technolog w Browarze na Jurze w Zawierciu.- Dla nas to powód do dumy, ponieważ chcemy zająć miejsce w segmencie piw regionalnych z górnej półki. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy, a produkcja wszystkich piw była dużym wyzwaniem oraz nauką- dodaje Anna Bugała.


*NAJZABAWNIEJSZE ŚLĄSKIE SŁOWA - WYNIKI PLEBISCYTU
*WSTRZĄSAJĄCA HISTORIA ŚMIERCI MAGDY Z SOSNOWCA - POZNAJ SZCZEGÓŁY

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto