Tydzień smaku w Oleśnicy. Wymiana polsko-ukraińskiej młodzieży na finiszu. Co się działo?

Karolina Jurek-Bugla
Karolina Jurek-Bugla
W CKiW OHP w Oleśnicy trwa projekt „Polsko-ukraiński tygiel smaku” mający na celu integrację oraz edukację międzykulturową młodzieży polskiej i ukraińskiej.
W CKiW OHP w Oleśnicy trwa projekt „Polsko-ukraiński tygiel smaku” mający na celu integrację oraz edukację międzykulturową młodzieży polskiej i ukraińskiej. użyczone
W Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy trwa projekt „Polsko-ukraiński tygiel smaku” mający na celu integrację oraz edukację międzykulturową młodzieży polskiej i ukraińskiej. Projekt rozpoczął się od wzajemnego poznania się podczas gier i zabaw integracyjnych oraz zwiedzaniu Oleśnicy śladami Podiebradów. W programie było też m.in. wspólne gotowanie.

W trakcie kilku ostatnich dni młodzież próbowała swoich sił w kuchni pichcąc potrawy do kulinarnego ebooka. Na talerzach znalazły się tradycyjne dania polskie i ukraińskie z wykorzystaniem zdrowych zamienników.

Wspólne gotowanie, a potem degustacja służyła integracji, rozmowom i wymianie doświadczeń. Efektem projektu będzie polsko-ukraiński ebook z przepisami dań przygotowanych w czasie projektu - zapowiada Karolina Miżejewska z CKiW OHP w Oleśnicy.

Podczas warsztatów artystycznych w Spółdzielni Artystycznej MAK uczestnicy tworzyli instalację artystyczną wykorzystując wzory ludowych haftów polskich i ukraińskich. Instalacja zostanie zaprezentowana podczas happeningu w I Liceum Ogólnokształcącym na zakończenie projektu, który już niebawem. Uczestnicy przygotowywali prezentację o swoim kraju oraz quiz wiedzy, co służyło bliższemu poznaniu kraju partnera i jego kultury.

Oczywiście nie mogło zabraknąć wycieczki do stolicy Dolnego Śląska. We Wrocławiu młodzież zwiedziła Panoramę Racławicką, Muzeum Pana Tadeusza, a także sprawdziła swoje umiejętności pracy w grupie grając w miejską grę tropem złodzieja rękopisu Adama Mickiewicza. Wycieczkę zakończyła wizyta w Escape Roomie, w którym uczestnicy musieli odnaleźć zagubioną część do wehikułu czasu Leonarda da Vinci.

Projekt został sfinansowany ze środków Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji MEiN w wysokości 16 126,75 zł

Spotkania w ramach projektu „Polsko-ukraiński tygiel smaku" odbywały się także w siedzibie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy, która mieści się w Zamku Książąt Oleśnickich przy ul. Zamkowej 4, tel. 71 314 20 12.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wildlife Photographer Of The Year 2022

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie