Spis treści
Sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia
Jakie słodkości przygotować latem? Najlepiej takie, które nie wymagają pieczenia. Włączony piekarni dogrzeje dodatkowo mieszkanie, co w upalne dni może być bardzo uciążliwe. Zebraliśmy listę ciast bez pieczenia. Możesz zrobić serniki na twarożku czy np. kakaowe przysmaki na mleku w proszku.
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia:
Mamy dla ciebie przepis na pyszne ciasto jogurtowe. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponujemy ozdobić plasterkami brzoskwini.
Przygotowanie takiego deseru jest proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, by dobrze stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowe z galaretkami:
Ciasto jogurtowiec z galaretkami - przepis
(czas przygotowania: kilka godzin, zależy od czasu stężenia galaretek)

Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
- 20 g żelatyny,
- 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
- 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- brzoskwinie z puszki,
- biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).
Jak zrobić jogurtowiec z galaretkami?
- Przygotuj trzy galaretki ( wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
- Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
- Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
- Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
- Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
- Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
- Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
- Pokrój brzoskwinie w plasterki.
- Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
- Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Prosty trik na chrupiące placki ziemniaczane. Najlepszy przepis
- Najlepszy przysmak na lato. Przepis na sałatkę grecką
- Najprostsze lody brzoskwiniowe. Zrobisz je w domu bez maszyny i jajek
- Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
- Pomysł na pyszne śniadanie. Szybka sałatka z serkiem wiejskim
- Bubble tea za 50 groszy. Bosacka pokazuje modny napój na każdą kieszeń
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

DUKA
Półmisek DUKA LOVE 41 cm biały porcelana
półmisek duka love to wygodny sposób na serwowanie…

DUKA
Sosjerka z podstawką DUKA LOVE biała porcelana
w eleganckim domu nie może zabraknąć elementów sty…

DUKA
Patera na ciasto etażerka piętrowa świąteczna jeleń DUKA HORN kamionka

DUKA
Zestaw 5 miseczek z obrotową tacą DUKA ACACIA biały porcelana drewno
zestaw duka acacia pozwoli ci wygodnie, a przy tym…

DUKA
Taca z uchwytami DUKA MODERN SCANDI 40x31 cm drewno
taca duka modern scandi to jeden z tych elementów …

DUKA
Taca DUKA MODERN SCANDI 46x33 cm drewno
taca duka modern scandi to jedno z tych praktyczny…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji