Nietypowe podejście do meksykańskiego szlagieru proponuje Isabel Balderas.
Składniki dla 4 osób:
[lista]
* 5 sztuk tortilli
kukurydzianej
* 3 ziemniaki
* Pół białej cebuli
*200 g świeżej kiełbaski chorizo
* 100 ml śmietany 18%
* 1/4 sztuki sałaty lodowej
* 1 czerwona cebula
* 1 pomidor
* 1 łyżka oliwy
* Olej do głębokiego
smażenia*
[/lista]
Składniki na salsę:
* 1 pomidor
* 200 ml tomatillo
* 2 ząbki czosnku
* 1 pęczek kolendry
* 2 sztuki papryczki jalapeno
* 1/2 białej cebuli*
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i chorizo drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie i następnie dodać ugotowane ziemniaki. Zagnieść wszystko razem na masę. Tortille zagrzać na patelni, aby zrobiły się miękkie, nadziać masą ziemniaczaną i zrolować. Spiąć wykałaczką. Następnie smażyć na głębokim oleju. Podawać z salsą, śmietaną, posiekaną sałatą, pomidorem oraz krążkami czerwonej cebuli.
Aby przygotować salsę, należy zgrillować na suchej patelni pomidora, czosnek oraz cebulę. Następnie utrzeć w moździerzu razem z kolendrą, jalapeno i tomatillo. Posolić do smaku i gotowe.Nawet najbardziej znana nam kuchnia potrafi dostarczyć sporo kulinarnych niespodzianek. Oto trzy przepisy - inspiracje, które są na to najlepszym dowodem.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?