Podczas spotkania odbyło się kilka wykładów dotyczących możliwości wsparcia kół gospodyń przez różne instytucje.
Swoją prezentację miała m.in. kierownik Referatu Obsługi Bezpośredniej Urząd Skarbowy w Oleśnicy Renata Krzekotowska i pani Marta Michalska. Panie przeprowadziły szkolenie dla kół w zakresie rejestracji kół oraz opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych i podatkiem od towarów i usług. Omówiono również zasady prowadzenia uproszczonej ewidencji przychodów i kosztów przez koła gospodyń wiejskich.
TUTAJ WIDEO Z OTWARCIA SPOTKANIA KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH W BUKOWINIE SYCOWSKIEJ:
Urszula Kozioł - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oleśnicy, zapoznała zebranych z innego typu zagadnieniami - z kwestią rolniczego handlu detalicznego. Poinformowała, że od dnia 1 stycznia 2017 r. podmioty, w tym rolnicy prowadzący gospodarstwa rodzinne, mogą rozpocząć działalność w ramach takiego handlu po uprzedniej rejestracji u powiatowego lekarza weterynarii (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia nie zwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (żywność pochodzenia nie zwierzęcego). W tym celu należy złożyć odpowiedni wniosek do ww. organów urzędowej kontroli żywności.
Rolniczy handel detaliczny produktów pochodzenia roślinnego – to handel polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności. Mogą to być produkty nieprzetworzone (np. owoce, warzywa) lub przetworzone (np. dżemy, soki, przetwory owocowo-warzywne, oleje).
W ramach Rolniczego Handlu Detalicznego można sprzedawać żywność do:
• konsumenta finalnego
• zakładów produkujących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego tj. sklepów, restauracji- zakłady te muszą być zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach RHD, lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem;
Znakowanie opakowanej żywności zbywalnej w ramach rolniczego handlu detalicznego musi być zgodne z wymaganiami:
• rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
• rozporządzenie MRiRW z dnia 23.12.2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym, osoba rozpoczynająca działalności w zakresie produkcji żywności w pomieszczeniach używanych głównie, jako prywatne domy mieszkalne zobowiązana jest do uzyskania wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019r. poz 1252). Niezbędne jest wdrożenie i stosowanie procedury opartej na zasadach systemu HACCP w celu identyfikacji, analizy i kontroli zagrożeń. Zasady wymienione w procedurach powinny być przestrzegane przez wszystkie osoby mające kontakt z żywnością.
Zgodnie z ogólna zasadą- żywności musi być bezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialności za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywności do obrotu.
Informacje dotyczące rolniczego handlu detalicznego można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakładce: Co robimy - informacje branżowe - Aktualności lub w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oleśnicy.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?