Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoskie gnocchi na obiad. Sprawdź tradycyjny przepis z ziemniaków. Sposób na oryginalne kluski z sosem

Redakcja
Gnocchi z ziemniaków to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, jak je zrobić krok po kroku.
Gnocchi z ziemniaków to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, jak je zrobić krok po kroku. materiały prasowe Wydawnictwa Znak
Na całym świecie ziemniaki są podstawowym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Poza smażeniem i pieczeniem najczęściej są gotowane. Włosi robią z ziemniaków gnocchi di patate i podają je z sosem. Zobacz, jak zrobić domowe gnocchi. Przepis pochodzi z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry Wydawnictwa Znak.

W skrócie

Gnocchi – wymowa włoskiego słowa

Gnocchi często stanowią problem w wymowie dla nie – Włochów. Warto pamiętać, że litera „g” na początku słowa jest niema. Cały wyraz powinien brzmieć jako „nioki”, wymówione z lekkością i włoskim akcentem na literze „k”. Włosi podkreślają, że wymowa zamerykanizowana jako „noczi” jest dla niemal obraźliwa.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku

Gnocchi di patate – przepis na włoskie danie

Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (roseval, bintje; aster, bzura… - odmiany, które nadają się do polskich kopytek, będą też dobre do gnocchi),
  • 1 jajko,
  • około 250 g mąki + odrobina do oprószenia stolnicy,
  • sól.

Jak zrobić gnocchi?

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w wodzie (wrzuć do zimnej osolonej wody) lub na parze – wchłoną wtedy mniej płynu. Obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe rozgnieć na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pozostaw do ostygnięcia. Wysyp mąkę dookoła.
  2. Za pomocą widelca uformuj zagłębienie, wbij jajko i wymieszaj.
  3. Łącz stopniowo z mąką. Im bardziej mączyste ziemniaki, tym mniej potrzeba będzie mąki. Posól i delikatnie wyrób ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
  4. Uformuj kulę.
  5. Odkrawaj kawałki ciasta i formuj wałeczki o średnicy 2 cm. Krój na segmenty o długości 1 cm.
  6. Roluj gnocchi na rigagnocchi lub na zębach widelca.
  7. Wrzuć gnocchi do garnka z gotującą się osoloną wodą.
  8. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odsącz łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z kawałeczkiem masła lub wybranym sosem.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania gnocchi krok po kroku

Gnocchi – włoskie przysłowia

W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi zebrał ciekawostki związane z kuchnią włoską. Z publikacji dowiadujemy się, że gnocchi ma szczególne miejsce we włoskiej kulturze i w języku. Pojawia się nawet w kilku przysłowiach.

  • Ridi, ridi, che la mamma ha fatto gli gnocchi!, czyli „Śmiej się, śmiej, mama zrobiła gnocchi!” – wyrażenie używane, gdy dziecko bez powodu wybuchnie śmiechem, jakoby gnocchi było źródłem szczęścia.
  • Giovedì gnocchi!, czyli „W czwartek gnocchi!” – piątek był dniem postnym według kalendarza religijnego. W czwartek trzeba było najeść się do syta np.: zajadając porcję gnocchi.

Zobacz także: Przepis na kopytka z dyni

Rigagnocchi – jak formować?

We włoskich domach tradycyjnie do robienia gnocchi wykorzystuje się wyżłobioną drewnianą deskę, która służy do nadawania kształtu. Dosłownie rigagnocchi oznacza kreska-gnocchi. Dzięki żłobieniom w cieście gnocchi wchłaniają więcej sosu.

Z czym podawać gnocchi?

Włoskie gnocchi są najczęściej przyrządzane z sosem mięsnym lub z dodatkiem warzyw. Kuchnia włoska proponuje tradycyjne dodatki do gnocchi, ale można je też przyrządzić według własnego upodobania. Wśród proponowanych przez autorów książki „Italia na talerzu” są:

  • Burro e salva, czyli roztopione masło połączone z liśćmi szałwii i startym parmezanem
  • Al pomodoro, czyli gnocchi w sosie pomidorowym
  • Gnocchi alla sorrentina, czyli sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, mozzarelli i startego parmezanu. Na koniec gnocchi zapiekane jest w piekarniku.
  • Ragù di carne, czyli sos mięsny wymieszany z sosem pomidorowym
  • Gnocchi z pesto

Mamy nadzieję, że ten przepis na gnocchi zachęci was do zgłębiania tajników oryginalnej kuchni włoskiej.

Przepis z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz przepis na gnocchi krok po kroku:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoskie gnocchi na obiad. Sprawdź tradycyjny przepis z ziemniaków. Sposób na oryginalne kluski z sosem - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto