Festiwalowi będą towarzyszyły także prelekcje i warsztaty kulinarne oraz projekcja filmu dokumentalnego "Jiro śni o sushi".
Całość potrwa przez cały dzień, od godz. 11 do 19. W tym czasie, poza smakowaniem Wschodnich przysmaków, czeka na nas wykład "Kulinarna podróż przez Wietnam", który wygłosi Wiktoria Górecka, ekspertka od kuchni wietnamskiej, psycholog kulturowy i psychodietetyk, wykładowca Food Studies Uniwersytetu SWPS i autorka bloga "Pyza made in Poland (godz. 15) i wykład "Goście alei azjatyckich barów na bazarze pod Stadionem Dziesięciolecia", który wygłosi Marcin Wojtasik, socjolog i antropolog kultury, wyspecjalozowany w tematyce food studies i wielokulturowości oraz koordynator studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego (godz. 16). O godz. 18 zobaczymy natomiast film dokumentalny "Jiro śni o sushi", opowiadającego historię Jiro - największego na świecie mistrza sushi (wstęp 10 zł).
A co czeka na nas na stoiskach? Herbaty z Chin, Japonii i Sri Lanki, napary ajurwedyjskie, przysmaki kuchni afgańskiej, indyjskiej, libańskiej, syryjskiej, tajskiej, tureckie słodycze i produkty spożywcze, przyprawy z Iranu i Indii, potrawy wegańskie, przekąski z Iranu i Korei, produkty z Australii, Nowej Zelandii i wysp Pacyfiku. A także porcelanę i ceramikę z Chin, Maroka i Turcji.
Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?