Rewelacyjne ciasto snickers na plackach miodowych. Najlepszy przepis dla fanów kajmaku z orzechami. Idealne na każdą okazję

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Ciasto snickers to sprawdzony hit. Pyszne, miodowe placki, przełożone masą kajmakową i zwieńczone kruchą warstwą z orzechów włoskich z pewnością zasmakują każdemu. Możesz zrobić je dzień lub nawet dwa dni przed planowaną imprezą, świętami czy po prostu przed spotkaniem ze znajomymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wyjadać je już z blachy, zaraz po zrobieniu. Zobacz sprawdzony przepis na ciasto snickers.

Spis treści

Jak zrobić domowy kajmak?

Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:

  • kruchych babeczek,
  • mazurków,
  • kremów kajmakowych,
  • ciasta bez pieczenia,
  • lodów,
  • serników z kajmakiem.

Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy

Domowy kajmak lub gotowy, kupiony w sklepie możemy dodać do kremu na pyszne ciasto snickers. Proponujemy przygotować je na miodowych plackach z warstwą polewy orzechowej. Taki przysmak idealnie nadaje się na każdą okazję i co ważne, można go zrobić nawet dwa dni przed planowaną imprezą czy uroczystością.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. Jeśli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.

Przepis na ciasto snickers z kajmakiem i orzechami

(czas przygotowania: ok. 1 godziny)

Życzymy smacznego.
Życzymy smacznego. Katarzyna Puczyńska

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie ciasta snickers

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
  2. Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włącz piekarnik na 170 stopni.
  6. W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
  7. Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
  8. Piecz ok. 15 minut.
  9. Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta.
  10. Przygotuj krem: masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
  11. Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.

Snickers gotowy. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy miodowe ciasto nieco zmięknie. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Rewelacyjne ciasto snickers na plackach miodowych. Najlepszy przepis dla fanów kajmaku z orzechami. Idealne na każdą okazję - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie