Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole: Uwaga na grzyby!

GB
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole: Uwaga na grzyby!
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole: Uwaga na grzyby! Fot. Polskapresse
Na dobre ruszył sezon grzybowy. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole apeluje o rozwagę i zbieranie tylko tych jadalnych. Niestety, czasem trudno odróżnić te właściwe od trujących. A efekty pomyłki mogą być tragiczne.

W sprzedaży pojawiają się świeże grzyby. W lasach rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności: śmiertelnie trujące, trujące, warunkowo jadalne i jadalne. Zdarza się, że trudno jest odróżnić gatunki jadalne od trujących. Pomyłka w tym przypadku może mieć tragiczne skutki, szczególnie w przypadku zbierania grzybów blaszkowatych.

Podczas zbierania grzybów należy zachować rozwagę i zbierać tylko gatunki dobrze nam znane. Ze ściółki trzeba wyjmować całe owocniki, zwracając również uwagę na trzon, który zawiera ważne charakterystyczne cechy umożliwiające odróżnienie gatunków trujących od jadalnych. Nie należy zbierać małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku. Większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe.

Nie zbierajmy olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, powodujących zaburzenia żołądkowo – jelitowe. Grzyby powinny trafiać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do plastikowych woreczków, gdyż ulegają zaparzeniu, w wyniku czego powstają w nich substancje trujące. Potraw z grzybów nie wolno przechowywać nawet w lodówce, ponieważ psują się one szybko i powstają w nich substancje trujące - informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole.

Wszystkie zatrucia objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. Konieczna jest wtedy pomoc lekarza.

Jak informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole, wszystkie grzyby przeznaczone do sprzedaży, m.in. na targowiskach powinny posiadać ocenę klasyfikatora. Taką ocenę będzie można uzyskać w dni handlowe na targowisku miejskim w Kole w godzinach od 7.30 do 9.00. Ponadto każdy grzybiarz w przypadku braku pewności, że zebrane grzyby są jadalne możne skorzystać z porad klasyfikatorów grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kole, ul. Toruńska 72 od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 9.00.

Masz swoje zdanie i chcesz się nim podzielić? Napisz o tym na naszym FORUM KOŁO

Widziałeś coś ciekawego Chcesz nas o czymś poinformować? Napisz do nas: [email protected]

Kolo.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto