Jeden z przesądów głosi, że kto nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez cały rok. Dzielimy się przepisem na pączki migdałowe według przepisu pani Urszuli, seniorki oraz słuchaczki Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Oleśnicy.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 100 g mielonych migdałów
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania:
Składniki (oprócz tłuszczu i cukru pudru) wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać i smażyć na tłuszczu około 3 minuty, w temperaturze ok. 170 stopni. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące można obtoczyć w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?