Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wojciech Stanisław Bartnik...
fot. Polska Press

Oni urodzili się w Oleśnicy i okolicach! Dzisiaj robią wielkie kariery. Są bardzo znani i lubiani. Uwierzycie, ile tu gwiazd?

Urodzeni w Oleśnicy i okolicach

Wojciech Stanisław Bartnik
(z prawej)

Urodzony 2 grudnia 1967 w Oleśnicy, bokser i trener bokserski, brązowy medalista olimpijski w wadze półciężkiej. Był zawodnikiem Gwardii Wrocław. Trzykrotnie wystąpił na letnich igrzyskach olimpijskich. W 1992 w Barcelonie zdobył brązowy medal w wadze półciężkiej, wygrywając trzy walki. W Atlancie (1996) i Sydney (2000) startował w wadze ciężkiej. 10 razy zdobywał mistrzostwo Polski, 9 razy w latach 90. wystartował w meczach międzypaństwowych. Trzykrotnie startował w mistrzostwach świata, a także trzykrotnie w mistrzostwach Europy, w drugim ze startów w Vejle zdobył brązowy medal. W 2001 przeszedł na zawodowstwo, związał się z Hammer KnockOut Promotions. Do 2010 stoczył 31 walk, odnosząc 26 zwycięstw (w tym 10 nokautów), 4 porażki i 1 remis. Ukończył studium ekonomiczne. Został trenerem w bokserskim klubie Orzeł Oleśnica. W 2010 uzyskał mandat radnego rady miejskiej w Oleśnicy, kandydując z ramienia lokalnego komitetu, utrzymywał go także w 2014 i 2018. W 2018 przystąpił do Wolnych i Solidarnych. Odznaczony w 1993 Srebrnym Krzyżem Zasługi.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie kazimierskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie kazimierskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Polecamy

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia

Tym deserem zajadaliśmy się w PRL. Jest pyszny i prosty do zrobienia