Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oleśnicki pasztet ma szansę na prestiżową Perłę

kk
Pani Sylwia Kicuła od kilku lat promuje w Oleśnicy, ale też na Dolnym Śląsku, regionalne, tradycyjne wyroby.

Jej sztandarowym produktem jest kiełbasa z mięsa wieprzowego. Wytwarzana w jej rodzinie od ćwierćwiecza. -Ubiegam się o wpisanie jej na listę produktów tradycyjnych Dolnego Śląska. To odpowiednik listy, na której w swoim regionie znajduje się oscypek - mówiła rajcom. Pani Sylwia jeździ po różnego rodzaju imprezach i konkursach dla mikrowytwórców, ale marzy, aby ona i inni oleśniczanie mogli pokazać swoje wyroby w ich mieście.

Najpierw była kiełbasa

Pani Sylwia jest z zawodu technologiem żywności. Kierunek ten ukończyła na poznańskiej Akademii Rolniczej. Dwa lata temu wzięła udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Oleśniczanka prezentowała na nim kiełbasę w słoiku, która od lat jest produkowana w jej rodzinie. Po przejściu odpowiednich procedur została wpisana na listę wyrobów tradycyjnych Dolnego Śląska. Kiełbasa jest wytwarzana z wieprzowej łopatki oraz z naturalnych przypraw, czyli świeżego czosnku,soli, pieprzu, liścia laurowego. - A galaretka powstaje dzięki skórce wieprzowej - zdradza oleśniczanka,która zapewnia też, że wytwarzana przez nią kiełbasa nie posiada żadnych konserwantów.

Perła dla pasztetu
Podczas tegorocznego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oleśniczanka startowała ze swoim kolejnym produktem. To pasztet w słoiku, który otrzymał wyjątkową nagrodę. Znalazł się wąskim gronie produktów nominowanych do nagrody kulinarnej Perła 2016. Razem z pasztetem pani Sylwii o tytuł ten walczą jeszcze: ser górski sudecki, miód spadziowy ze spadzi liściastej, likier karkonoski,korniszon.
Jakie produkty jeszcze brały udział w prestiżowym konkursie? Kozi grzbiet z Wańczykówki, kapusta kiszona w całych główkach, pasztet z dziczyzny, Sabat wino z czarnej porzeczki, pierniczki tradycyjne ze szlaku cystersów, jagnięcy schab wędzony, kabanosy golędzinowskie czy tradycyjne masło z Międzyborza, to tylko niektóre z ponad pięćdziesięciu dolnośląskich produktów zaprezentowanych podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Konkurs odbył się w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Odwiedzający mogli skosztować nie tylko regionalnych produktów, ale i potraw rywalizujących o miano „najlepszego regionalnego dania i potrawy”.

Komisje konkursowe oceniły pięćdziesiąt dwa regionalne produkty, wystawione przez czterdziestu producentów oraz osiem dań i potraw regionalnych przyrządzonych przez zespoły gastronomiczne.
Organizatorami XVI edycji konkursu był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Pasaż.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto