Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Meksyk...

Nostalgia i zaduma czy biesiada i zabawa? Święto zmarłych na świecie. Jak obchodzi się ten szczególny dzień?

Meksyk

Obchody Święta Zmarłych w Meksyku trwają nie jeden, lecz kilka dni - od 28 października do 2 listopada. Najważniejszym momentem i zarazem punktem kulminacyjnym obchodów jest Día de los Muertos - Dzień Zmarłych, przypadający 2 listopada.

W czasie obchodów zarówno ulice, jak i domy, cmentarze a nawet witryny sklepowe zaczynają przyozdabiać ołtarze upamiętniające zmarłych. Znajdują się na nich świece, różnego rodzaju wypieki, słodycze, owoce i kwiaty. Towarzyszyć im mogą ulubione dania zmarłego, któremu poświęcony jest dany ołtarz.

Wszystko to - potrawy, kadzidła, świecie i kwiaty - służą nawiązaniu kontaktu z duszami zmarłych. Meksykanie wierzą, że dusze dzieci przybywają w odwiedziny dnia 1 listopada, zaś dusze dorosłych dopiero dnia następnego. W oczekiwaniu na ten moment na ulicach i cmentarzach rozpoczyna się zabawa. Równocześnie rodziny zbierają się na cmentarzach ucztując i biesiadując do rana.

W Meksyku, zupełnie inaczej niż w Polsce, śmierć uznawana jest za nieodłączną towarzyszkę życia - i upamiętniana na wesoło.

Zobacz również

Lądowanie śmigłowca LPR w podpoznańskiej Dąbrówce. Co się stało?

NOWE
Lądowanie śmigłowca LPR w podpoznańskiej Dąbrówce. Co się stało?

Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło

Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło

Polecamy

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz