Najnowsze ostrzeżenia GIS 26.05.2023. Uwaga na hamburgery i wafle

adek
Główny Inspektor Sanitarny - ostrzeżenia
Główny Inspektor Sanitarny - ostrzeżenia AIP
Najnowsze ostrzeżenia GIS 26.05.2023. Uwaga na hamburgery i wafle. W tym artykule znajdziesz informacje o takich szkodliwych produktach jak zanieczyszczony pyłek kwiatowy, popcorn, czy mięso z bakteriami Salmonella. Całkiem możliwe, że masz niektóre z tych produktów w swojej kuchni. Nie jedz ich! Możesz je oddać do sklepu lub zwyczajnie wyrzucić. Sprawdź terminy ważności wycofywanych produktów oraz numery ich partii. Ten artykuł aktualizujemy na bieżąco, więc znajdziesz w nim najnowsze ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego.

Najnowsze ostrzeżenia GIS 26.05.2023. Uwaga na hamburgery i wafle. Ich zdjęcia, numery partii i terminy ważności znajdziesz w poniższej galerii:

Spis treści

Alkaloidy pirolizydynowe to zagrożenie dla zdrowia

Alkaloidy pirolizydynowe działają toksycznie i genotoksycznie, mogą powodować toksyczność ostrą, mutagenność, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko oraz megalocytozę. Działanie alkaloidów pirolizydynowych w badaniach na zwierzętach doświadczalnych powodowało powstawanie guzów wątroby i zmian płucnych. Odnotowano także zatrucia u ludzi.

Co zrobić z produktami szkodliwymi dla zdrowia?

Produkty wycofywane przez sklepy są szkodliwe dla zdrowia. Pozbądź się ich dla własnego dobra. Najnowsze ostrzeżenia przekazane przez Głównego Inspektora Sanitarnego z 26 maja 2023 roku dotyczą jedzenia, przedmiotach użytku codziennego oraz suplementów diety. Zobacz również inne niezdrowe produkty wycofywane ze sprzedaży. Zapoznaj się też z wynikami kontroli oraz aktualnymi ostrzeżeniami GIS.

Czym zajmuje się Główny Inspektor Sanitarny?

GIS nieustannie sprawdza sprzedawane przez sklepy produkty oraz regularnie wykrywa różnego rodzaju nieprawidłowości. Właśnie dlatego zleca wycofywanie niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które dotychczas bez problemu mogliśmy kupić w naszych sklepach. Prócz niezdrowej żywności Główny Inspektor Sanitarny zaleca też pozbywania się niektórych suplementów diety, a także produktów użytku codziennego.

Które produkty zostały wycofane ze sklepów? Znajdziesz je w naszej galerii

Co zalega Główny Inspektor Sanitarny?

  • Trzeba wyrzucić produkty z partii objętych komunikatem. Nie wolno ich jeść.
  • Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS regularnie. Znajdziesz w nich informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, które mogą być groźne dla naszego zdrowia.

Jaja są niebezpieczne! Jak uniknąć zakażenia pałeczkami Salmonelli?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Główny Inspektorat Sanitarny na stulecie służby cywilnej w Polsce (Główny Inspektorat Sanitarny)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najnowsze ostrzeżenia GIS 26.05.2023. Uwaga na hamburgery i wafle - Kurier Poranny

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

V
Victoria
Jeśli chodzi o suplementy diety, to chciałabym polecić Biotyna 10 z naturalnym krzemem - 100 tabletek marki Twój Cel To. Dzięki niej moje włosy odzyskały dawny blask.
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie