Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Już nie papierowo, a elektronicznie! Tak IJHARS skontaktuje się z przedsiębiorcami

Już nie papierowo, a elektronicznie! Tak IJHARS skontaktuje się z przedsiębiorcami

Powstanie kładka nad Rabą w Myślenicach. Będzie to odcinek ścieżki rowerowej VeloRaba

NOWE
Powstanie kładka nad Rabą w Myślenicach. Będzie to odcinek ścieżki rowerowej VeloRaba

Polecamy

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Awaria mechanizmu różnicowego auta. Te objawy powinny zaniepokoić kierowcę

Awaria mechanizmu różnicowego auta. Te objawy powinny zaniepokoić kierowcę