Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsza surówka z kiszonej kapusty. Podaj ją z rybą, kotletem lub gulaszem. Zobacz, jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mamy dla ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z kiszonej kapusty to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako surówka do ryby, jak i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami. Podpowiadamy, jak krok po kroku możesz przygotować ją samodzielnie w domu w jedyne 15 min. Zobacz nasz sprawdzony przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem.

W skrócie

Kapusta kiszona to samo zdrowie. Warto wprowadzić ją do naszej diety szczególnie jesienią i zimą, gdy nasza odporność wystawiona jest na zmienną pogodę, pochmurne dni i deszcze. Mamy dla Ciebie szybki do wykonania przepis na pyszną i pożywną surówkę z kapusty kiszonej, która będzie pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania surówki z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty w białej misce
Mamy dla ciebie najlepszy przepis na pyszną surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdź. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 2 małe, kwaśne jabłka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty?

  1. Kapustę kiszoną odciśnij rękami z nadmiaru soku.
  2. Posiekaj drobno kapustę i przełóż do salaterki.
  3. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Podobnie przygotuj jabłka- owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Cebulę drobno posiekaj.
  5. Wymieszaj wszystkie warzywa i dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Gotowe.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ma pozytywny wpływ na nasze trawienie, układ odpornościowy, układ krążenia, a także poprawia kondycje naszej skóry, włosów i paznokci. Zawiera m.in.

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Kapusta kiszona reguluje poziom glukozy we krwi. Jest także nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego. Zalecana jest m.in. w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Powinny po nią sięgać także osoby na diecie, ponieważ 100 gramów kapusty kiszonej zawiera od 16 do 19 kcal, jej sok ma od 12 do 33 kcal.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najsmaczniejsza surówka z kiszonej kapusty. Podaj ją z rybą, kotletem lub gulaszem. Zobacz, jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto