Łosoś smażony na maśle. Przepis na soczystego łososia z patelni z sosem maślano-cytrynowym. Jak prawidłowo usmażyć łososia?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Łosoś smażony z patelni może być pyszny i soczysty. Sekretem jest masło klarowane. Sprawdź, jak je przygotować i jak usmażyć na nim łososia. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Łosoś smażony z patelni może być pyszny i soczysty. Sekretem jest masło klarowane. Sprawdź, jak je przygotować i jak usmażyć na nim łososia. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Łosoś z patelni to pyszne danie, które odpowiednio przygotowane może stanowić prawdziwy rarytas. Podpowiadam, jak sprawić by ryba była soczysta i aromatyczna. Sekretem jest masło klarowane. Dzięki niemu potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też zyska wyborny maślano-orzechowy smak. Sprawdź, dlaczego warto smażyć na maśle klarowanym i zobacz krok po kroku, jak je zrobić, a także jak usmażyć na nim łososia w maślano-cytrynowym sosie.

W skrócie

Aromatyczny i soczysty łosoś smażony na maśle klarowanym to pożywne i szybkie do przygotowania danie. Rybę warto podać z maślano-cytrynowym sosem, który dodatkowo podkreśli jej smak.

Przepis na łososia smażonego

czas przygotowania ok. 15 minut + 30 minut marynowanie łososia w przyprawach
porcja dla 2 osób

Składniki:

  • filet z łososia ( ok. 300 g),
  • duża łyżka masła klarowanego do smażenia i 1 łyżeczka do sosu,
  • pieprz czarny lub cytrynowy,
  • sól,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić smażonego łososia?

  1. Oczyść łososia i pokrój na kawałki.
  2. Posyp rybę solą, cytrynowym lub zwykłym pieprzem i odstaw na 30 minut.
  3. Następnie rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego na patelni i połóż filet skórą do dołu.
  4. Obsmaż z obu stron.
  5. Nie trzymaj filetu za długo, wystarczy, że nieco się zrumieni.
  6. Zdejmij rybę, a na patelnię dodaj łyżeczkę masła, łyżkę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj przez chwilę i polej sosem usmażonego łososia.

Sprawdź także: Przepis na klopsiki rybne

Masło klarowane w kuchni

Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go użyć do pieczenia ciast, a także do przygotowania zup czy sosów.

Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego sprawia, że nadaje się ono idealnie do głębokiego smażenia i odsmażania potraw, np.:

Potrawy smażone na maśle klarowanym są delikatne i bardziej aromatyczne. Przygotowując np. rybę, możemy położyć ją na dobrze rozgrzany tłuszcz, co zapewni jej wyjątkową soczystość.

Jak powstaje masło klarowane?

Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym o żółtej barwie i delikatnie orzechowym smaku.

Powstaje poprzez rozpuszczenie masła na małym ogniu i klarowanie, czyli usuwanie pojawiającej się na jego powierzchni piany oraz cząstek opadających na dno naczynia. Są to głównie kazeina, czyli białka mleka, oraz laktoza.

Masło klarowane postrzegane jest jako zdrowsze od jego tradycyjnej wersji i lepiej tolerowane przez osoby wrażliwe na laktozę. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, podczas smażenia powstaje mniej szkodliwych dla nas związków.

– Korzystnym efektem klarowania masła jest podwyższenie tzw. punktu dymienia, który w przypadku masła tradycyjnego wynosi około 1000 stopni, a w przypadku masła klarowanego powyżej 2500 stopni. Punkt dymienia, to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i powstają niekorzystne dla zdrowia związki, w tym tlenki cholesterolu i nadtlenki lipidowe. Podwyższenie punktu dymienia masła klarowanego oznacza, że może być ono w szerszym zakresie stosowane do przygotowywania potraw (smażenie i pieczenie) w porównaniu do masła tradycyjnego – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (źródło: ncez.pzh.gov.pl )

Jest to jednak produkt kaloryczny – 100 g masła klarowanego zawiera 883 kalorii.

Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane możesz kupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie. Potrzebujesz jedynie kostki masła i 5 minut pracy.

Przepis na masło klarowane:

  • do garnuszka włóż kostkę masła,
  • roztop ją na małym ogniu,
  • dużą łyżką wybierz jak najwięcej piany z powierzchni rozpuszczonego masła,
  • przelej ostrożnie i powoli masło do miseczki – nie przelewaj wszystkiego, na dnie oddzieli się jeszcze trochę białej piany,
  • zostaw masło, aby wystygło i stwardniało.

– Klarowanie masła znacząco wydłuża również okres przechowywania produktu (w warunkach chłodniczych od 6 nawet do ponad 12 miesięcy). Jest to związane przede wszystkim z usunięciem wody, której obecność sprzyja rozwojowi drobnoustrojów – czytamy na Narodowego Centrum Edukacji (źródło: ncez.pzh.gov.pl )

Zobacz też inne przepisy z rybą ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

miejsce #1

Tefal

Tefal Duetto+ 25 cm G7333855

130,00 zł99,00 zł-24%
miejsce #2

Zyliss

Zyliss Patelnia Cook 24 Cm (Wle980064)

249,00 zł189,38 zł-24%
miejsce #5

Ambition

Ambition Ultimo Patelnia Głęboka Z Pokrywką 28Cm (29430)

219,31 zł198,99 zł-9%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Łosoś smażony na maśle. Przepis na soczystego łososia z patelni z sosem maślano-cytrynowym. Jak prawidłowo usmażyć łososia? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie