Czarny jęczmień zniknął z polskich pól przed setkami lat, wyparty przez bardziej wydajne odmiany. Odtworzyli go naukowcy z Politechniki Bydgoskiej, którzy zwracają uwagę, że ma on wiele prozdrowotnych właściwości. Po stare odmiany zbóż, które właśnie wracają do łask, chętnie sięgają rolnicy prowadzący ekologiczne gospodarstwa a także browarnicy. Alebrowar z Lęborka właśnie wprowadził na rynek piwo z czarnego jęczmienia.
- Kapturkowy czarny jęczmień jest uprawiany w wersji ekologicznej i też w takiej wersji uwarzyliśmy piwo. Charakteryzuje się ono tym, że ma w swoim składzie dużo więcej polifenoli, czyli związków antyoksydacyjnych, witamin i minerałów niż każde inne zboże. Niektórzy żartują sobie, że to piwo powinno stać w aptece, bo ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych -
mówi Arkadiusz Wenta, szef lęborskiego Alebrowaru.
- Zboże zakupujemy u naszego zaprzyjaźnionego rolnika, który uprawia je w certyfikacji ekologicznej i także w certyfikacji ekologicznej produkujemy to piwo.
Alebrowar współpracuje z Mazurską Manufakturą
Alebrowar wprowadził na rynek nowe piwo przed miesiącem. Od niedawna lęborski producent piwa kraftowego współpracuje z Mazurską Manufakturą.
- Ta współpraca układa nam się bardzo dobrze - podkreśla Arkadiusz Wenta. - Poszerzamy nasze kręgi sprzedaży, rozbudowujemy naszą dystrybucję. Uczestniczymy też w szeregu imprez, takich jak w Ostródzie na festiwalu Reagge.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?