Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Meksykański smak

Oprac. KB
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion Janusz Wójtowicz
Meksyk to kraj, w którym tradycja miesza się z nowoczesnością, a wielkie miasta graniczą z pustyniami i nieujarzmioną przyrodą. Kuchnia jest jedną z najbardziej urozmaiconych na świecie.

[mp]Łączy w sobie zarówno elementy kuchni hiszpańskiej, jak i prekolumbijskiej, ale znalazła się także pod wpływami azjatyckimi i europejskimi. Oryginalną kuchnię meksykańską wyróżnia pikantny smak i niesamowity aromat potraw, uzyskany niewątpliwie dzięki przyprawie chili. Łączy w sobie wpływy Starego i Nowego Świata. Najpopularniejsze składniki to: pomidory, awokado, fasola, suszone mięso, pszenna tortilla, kukurydza, ostra papryka, cebula, czosnek, mięso wołowe, z kurczaka, indycze oraz czekolada i wanilia. Wszystko uzależnione od regionu, w jakim się znajdujemy.

PSZENNA TORTILLA Z KURCZAKIEM I SAŁATKĄ
Składniki:
2 pszenne placki tortilli
200 g sosu guacamole
100 g startego żółtego sera
1/2 puszki czerwonej fasoli lub pinto
1 filet z kurczaka
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
sałata lodowa
kolendra
oliwki czerwone lub inne
200 g liści kaktusa jadalnego
250 ml śmietanki 34-proc.
mały korzeń imbiru
200 g sera koziego lub białego
1 awokado

Sposób przygotowania:
Zamarynować kurczaka w ostrych przyprawach, np. chili, papryce. Kiedy kurczak leży w przyprawach, zajmujemy się przygotowaniem sałatki. Rwiemy liście sałaty, dodajemy czerwoną cebulę, oliwki, liście kaktusa, ser oraz dresing składający się ze śmietany i niewielkiej ilości startego imbiru. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem z dodatkiem świeżej kolendry.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Smarujemy placki tortilli sosem guacamole. Na placki tortilli kładziemy kurczaka wraz z drobno posiekanym pomidorem oraz cebulą pokrojoną w piórka. Całość posypujemy żółtym serem. Zawijamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, dopóki ser się nie rozpuści. Tortille podajemy z sałatką oraz sosem salsa.

Sos guacamole:
Kroimy awokado i dodajemy śmietankę 34-proc., sok z cytryny, drobno pokrojonego pomidora oraz cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie miksujemy blenderem.

Sos salsa:
Drobno posiekane pomidory doprawiamy świeżą bazylią, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz chili. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

PAPAJA SEN
Składniki:
1 papaja
lody waniliowe
świeża mięta
20 ml likieru kawowego

Sposób przygotowania:
Papaję obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy lody waniliowe i miksujemy jeszcze przez moment. Całą intrygującą mieszankę przelewamy do schłodzonego naczynia i dekorujemy świeżą miętą oraz likierem kawowym.

Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto