Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże: Kuchnia indyjska

Mateusz Malinowski
Fot. Janusz Wójtowicz
Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fu-sion przy hotelu The Granary we Wrocławiu. Dziś ostatni odcinek.

Kuchnia indyjska to prawdziwy wulkan różnorodności. W zależności od regionu, który odwiedzamy, czekają nas inne kulinarne doznania. Można powiedzieć, że każda część Indii ma inny smak i zapach. Bez wątpienia wpływ na to ma położenie, klimat oraz wierzenia, religia, a także powszechność danego składnika czy przyprawy.

Nie może na pewno zabraknąć w niej ryżu, soczewicy, różnorakich marynat, sosów i sałatek.
Mówiąc o kuchni indyjskiej, należy pamiętać, że nie może się ona obejść bez kardamonu, szafranu, kminku, ale też i kolendry, chili i czosnku.

ZIEMNIACZANE BADZI
Składniki:
1 kg ziemniaków 1/2 chili 1/2 pęczka świeżej kolendry  3 cebule 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 kalafiora kawałek świeżego imbiru (2 cm)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w paski. Zalewamy 3 litrami wody i dodajemy mleczko, kalafior, imbir (obrany) oraz kurkumę. Gotujemy ok. 2 godzin. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Ten specjał jest podawany z placuszkami pszennymi, tzw. czapati. Mąkę, wodę i sól wyrabiamy do plastycznej masy. Następnie wykrajamy kółka od szklanki i rozwałkowujemy jak najcieniej. Smażymy na patelni z dwóch stron.

BIRYANI WARZYWNE
Składniki:
garstka orzechów nerkow-ca 1 łyżka rodzynek 1 łyżecz-ka cynamonu 3 ziarnka kardamonu (można zastąpić mielonym, 1 łyżeczka) 4 goździki 1/2 pęczka świeżo posiekanej kolendry 1 obrany i ugotowany burak 2 plastry ananasa 1 cebula 2 pomidory, obrane ze skóry 1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka grana masala 1/2 łyżeczki kminku sok z dwóch cytryn 3/4 szklanki ryżu

Sposób przygotowania:
Wszystko przygotowujemy w woku. Należy go bardzo do-brze rozgrzać. Wszystkie składniki smażymy razem z kurkumą i grana masala oraz kminkiem. Następnie dodajemy ugotowa-ny ryż i polewamy sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy kolendrę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto