Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Klimontowianka zremisowała ze Spartakusem Daleszyce 0:0 [ZDJĘCIA]

Klimontowianka zremisowała ze Spartakusem Daleszyce 0:0 [ZDJĘCIA]

Wisła Kraków wypadła z pierwszej szóstki I ligi. Czy zdoła do niej wrócić?

Wisła Kraków wypadła z pierwszej szóstki I ligi. Czy zdoła do niej wrócić?

Polecamy

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji