Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Uważa się, że dieta wegetariańska to najzdrowsza dieta świata. Tymczasem pozornie niewinne warzywa, które jemy niemal codziennie mogą nas zabić. Może się tak zdarzyć szczególnie wtedy, gdy są niewłaściwie przygotowane. Zawierają wtedy toksyczne substancje, których spożycie powoduje nie tylko bóle brzucha czy wymioty, ale może też doprowadzić do śmierci. Sprawdź, które warzywa są najniebezpieczniejsze.

Spis treści

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa mogą być toksyczne

Toksyczne warzywa na talerzu
Pozornie zdrowe warzywa mogą stać się toksyczne i nam zaszkodzić. Sprawdź w galerii, które z nich są najbardziej niebezpieczne i dlaczego. bing.com

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) minimalne spożycie warzyw i owoców to 5 porcji dziennie, czyli około 400-500 g. Z tego większość powinny stanowić warzywa, ponieważ zawierają one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, mikroelementy, błonnik, białka czy wodę oraz wiele innych substancji odżywczych. Jednak niewłaściwie przygotowane mogą stać się toksyczne i nie tylko doprowadzić do zatrucia, ale nawet spowodować zgon.

Te warzywa są toksyczne. Ich spożycie może doprowadzić nawet do śmierci!

Niewłaściwe przechowywanie lub przyrządzanie nawet pozornie zdrowych produktów roślinnych może być niebezpieczne dla zdrowia. Najwięcej witamin i składników mineralnych mają surowe warzywa, ponieważ obróbka termiczna niszczy większość z nich. Jednak nie każde można spożywać w takiej formie, a część z nich jedzona na surowo może stać się nawet toksyczna.

Czym się objawia zatrucie pokarmowe?

Spożycie warzyw nieprawidłowo przygotowanych, które zawierają szkodliwe substancje może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Toksyczne substancje zawarte w warzywach mogą więc wywołać objawy takie jak:

  • osłabienie,
  • zawroty i bóle głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • wysoka gorączka,
  • nadmierne pocenie się,
  • halucynacje.

W zależności od ilości spożytej substancji toksycznej zbyt duża jej dawka może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych. To z kolei prowadzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, śpiączki, drgawek, a nawet zatrzymania krążenia i w konsekwencji do śmierci.

Lubisz te warzywa? Uważaj, bo mogą stać się toksyczne i doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci - Strona Zdrowia

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto