Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Tydzień Bibliotek w wejherowskiej bibliotece

Tydzień Bibliotek w wejherowskiej bibliotece

Wypadek na wyjeździe z Koszalina. Kierująca audi uderzyła w drzewo [ZDJĘCIA]

Wypadek na wyjeździe z Koszalina. Kierująca audi uderzyła w drzewo [ZDJĘCIA]

Polecamy

Spieszyło się w majowy weekend! Policja z Grudziądza podsumowała majówkę na drogach

Spieszyło się w majowy weekend! Policja z Grudziądza podsumowała majówkę na drogach

Śmiertelny wypadek w Chwaliszowie. Mężczyzna został przygnieciony jeepem

Śmiertelny wypadek w Chwaliszowie. Mężczyzna został przygnieciony jeepem

10 edycja akcji Rowerowy Maj w Gdańsku. Z samochodów na dwa kółka

10 edycja akcji Rowerowy Maj w Gdańsku. Z samochodów na dwa kółka