Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospodynie wiejskie ze Ślizowa podzieliły się przepisem na wielkanocne ciasteczka

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Koło Gospodyń Wiejskich "Ślizowianki" podzieliło się przepisem na ciasteczka pomarańczowe. Idealnie sprawdzą się na Święta Wielkiej Nocy!

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 100 g płynnego miodu (można zastąpić sztucznym miodem, syropem klonowym lub daktylowym)
  • 1 jajko M
  • ok. 4 g sody (płaska łyżeczka) - ważne, soda z węglanem sodu np. Gellwe
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego (np. dr Oetker)

Przygotowanie ciasta
1. Miód, cukier i masło roztopić w rondelku ciągle mieszając (nie dopuścić do zagotowania)
2. Po zdjęciu z palnika dodać jajko i energicznie wymieszać rózgą.
3. Dodać ekstrakt i wymieszać.
4. 3/4 mąki wsypać do wysokiego naczynia, dodać rozpuszczone (letnie) składniki i wymieszać.
5. Stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z sodą, wyrabiać malakserem lub mikserem z końcówkami do ciasta ok. 3-4 minuty do połączenia składników (zrobią się duże grudki).
6. Uformować kulę, mocno spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na min. 5 godzin (ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej). Może leżeć w lodówce kilka dni.

Po wyjęciu z lodówki
1. Wyjąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, posypać delikatnie mąką i wyciąć ciastka.
2. Wycięte ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą. Ciastka układać w odległości min. 3 cm od siebie.
3. Stemplować bezpośrednio na blaszce z gładkim spodem. Odcisnąć wzór naciskając po bokach stempla aby wgłębienia dobrze wypełniły się ciastem - nałożyć wykrojnik, który przytrzyma ciasto - zdjąć stempel - odciąć nadmiar ciasta.

Pieczenie
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (ustawienia góra-dół)**. Jeśli piekarnik nie będzie odpowiednio nagrzany przed wstawieniem ciastek, wzory mogą się odkształcić. Małe ciastka (4-5 cm) piec ok. 6-8 minut, średnie (6-8 cm) ok. 7-9 minut, duże powyżej 9 cm średnicy piec dłużej.

Upieczone ciastka można przechowywać do ok. 3 miesięcy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto