Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Faszerowane pomidory z piekarnika. Odkryj przepis na apetyczne danie z mozzarellą. Wyjątkowego smaku dodadzą zielone kulki pewnej rośliny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Francesca Maugeri Holmström nadziewa pomidory bułką tartą, mozzarellą, kaparami, serem pecorino oraz czosnkiem.
Francesca Maugeri Holmström nadziewa pomidory bułką tartą, mozzarellą, kaparami, serem pecorino oraz czosnkiem. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Faszerowane pomidory to przysmak, który świetnie smakuje latem. Można nadziewać je mięsem, ryżem albo serem mozzarella i zielonymi kulkami kaparów. Wyjątkowe danie można podawać na lekki obiad w upalny dzień. Przepis pochodzi z książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” autorstwa Francesci Maugeri Holmström.

W skrócie

Autorka książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” to pół Szwedką i pół Sycylijką. Francesca Maugeri Holmström wychowywała się na włoskiej wyspie, chłonąc kulturę kulinarną regionu. We wstępie do książki opowiada, że jej ojciec prowadził popularną lodziarnię w rodzinnym miasteczku Costarelli. Autorka widziała, jak do ich lokalu po pracy przychodzili między innymi aktorzy i śpiewacy operowi z lokalnego teatru. Francesca Maugeri Holmström zafascynowała się gotowaniem już jako mała dziewczynka, gdy chowała się pod kuchennym stołem i obserwowała przy pracy babcię. Autorka z domu wyniosła szacunek do przepisów kuchni sycylijskiej przedstawiając je w wegańskiej i wegetariańskiej wersji. Zachęcamy do zrobienia nadziewanych pomidorów na lekki posiłek.

Faszerowane pomidory (pomodoro ripieni) – przepis na sycylijski obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 dużych okrągłych pomidorów,
  • 75 ml tartej bułki,
  • 1 gałązka bazylii,
  • 1 gałązka oregano,
  • 1 mała garść kaparów w soli,
  • 100 g startego sera pecorino,
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
  • 1 mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • bazylia do dekoracji

Jak zrobić faszerowane pomidory?

Przygotowanie:

  1. Starannie opłucz pomidory. Zetnij ich czubki ostrym nożem, nie wyrzucaj ich, lecz odłóż na potem. Ostrożnie wydrąż pomidory, miąższ przełóż do miski.
  2. Do miąższu dodaj bułkę tartą (albo pokruszony suchy chleb), sporą szczyptę soli, posiekaną bazylię, listki oregano, opłukane z soli kapary, starty ser i drobniutko posiekany czosnek.
  3. Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut. Nadziej pomidory, na samej górze umieść po kawałku mozzarelli, a potem nałóż odłożone wcześniej pomidorowe „pokrywki”.
  4. Ułóż pomidory w natłuszczonej formie do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 30 minut.

Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy z warzywami:

Włoska kuchnia po sycylijsku

W książce autorka zebrała mnóstwo przepisów na wykorzystanie sezonowych warzyw, które rosną na Sycylii. Szczególnie poświęciła uwagę mące, bakłażanom, pomidorom, cytrusom, karczochom, fenkułowi, warzywom kapustnym, orzechom, cukinii i szparagom. Świeże warzywa zostały użyte do pożywnej caponaty. Ten posiłek może zachwycić różnorodnością składników nawet najwybredniejszych domowników.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Faszerowane pomidory z piekarnika. Odkryj przepis na apetyczne danie z mozzarellą. Wyjątkowego smaku dodadzą zielone kulki pewnej rośliny - Strona Kuchni

Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto