Światło, temperatura, wilgoć i dostęp tlenu z powietrza, to główne czynniki wpływające na trwałość przechowywanych produktów.
Wysoka temperatura w upalne dni oraz światło słoneczne to najwięksi wrogowie żywności – sprzyjają rozwojowi chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni. Niszczą niektóre witaminy i białka, powodując spadek wartości odżywczych, zmiany w smaku i wyglądzie produktów. Spożycie nieświeżej żywności może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, a nawet do zatrucia organizmu. Ważne jest zachowanie łańcucha chłodniczego, nie należy zamrażać ponownie rozmrożonej choćby w części żywności.
Przerwanie łańcucha chłodniczego powoduje obniżenie jakości produktów, dlatego należy przestrzegać jednej, podstawowej zasady: produkty nietrwałe mikrobiologicznie, łatwo psujące, muszą szybko trafić do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, aby surowe mięso, drób, ryby i jaja układać w chłodziarce z dala od produktów gotowych do spożycia. To bardzo ważne, ponieważ w surowej żywności przeznaczonej do obróbki termicznej znajduje się duża ilość bakterii, z których część może okazać się chorobotwórcza.
Choć nie wszystkie produkty spożywcze muszą być przechowywane w lodówkach czy chłodniach, to jednak należy zapewnić im temperaturę pokojową, najlepiej 20°C. Nieprzypadkowo na etykietach artykułów spożywczych pojawia się informacja, że powinny być przechowywane „w chłodnym i ciemnym miejscu”.
Plastikowy pojemnik, folia aluminiowa i papier pergaminowy pozwolą na przetransportowanie produktów spożywczych w nienaruszonym stanie. Nie ochronią jednak przed wysoką temperaturą w upalny, letni dzień. Dlatego lepszym wyborem są specjalnie pojemniki - torby termoizolacyjne, tzw. lunch bagi. Nowoczesne wersje posiadają miejsce na specjalne wkłady chłodzące, które sprawią, że posiłki zachowają swój smak i właściwości odżywcze przez wiele godzin.
Niewiele osób jest świadomych o ryzyku jakie niesie ze sobą pozostawienie żywności w zamkniętym samochodzie nawet na chwilę - taki samochód jest jak piekarnik, gdzie temperatura wewnątrz wynosi nawet 70-80°C. Wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii oraz wszelkiego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych, które są niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi. W związku z powyższym warto pamiętać o odpowiednim transporcie i przechowywaniu produktów żywnościowych po zakupieniu ich w sklepie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy przypomina o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie może nas uchronić przed zachorowaniem. Pamiętajmy o:
- higienie, myciu rąk oraz przygotowywaniu żywności do spożycia zgodnie z informacjami zmieszczonymi na etykiecie;
- ochronie żywności przed zanieczyszczeniem (np. przed kurzem lub owadami, które mogą przenosić bakterie chorobotwórcze);
- sprawdzaniu daty przydatności do spożycia produktów żywnościowych;
- dokładnym myciu owoców i warzyw przed spożyciem;
- zwróceniu uwagi na przechowywanie żywności w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz w domu, szczególnie żywności nietrwałej mikrobiologicznie (np. lodów, ciast, produktów i
wyrobów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, sałatek etc.), która powinna być prze-chowywana w warunkach chłodniczych. Etykiety produktów spożywczych zawierają wska-zówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać;
- zabieraniu jako prowiantu na wycieczki, szczególnie w upalne dni, żywności nieulegającej łatwo zepsuciu oraz zabezpieczonej przed zanieczyszczeniem.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?