Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To coraz popularniejsze i docenianie owoce. Jak wyhodować...
fot. Sandid (pixabay.com)

Egzotyczne rośliny możesz wyhodować z pestek albo ich resztek. Zobacz, co warto posadzić i ciesz się pięknymi roślinami

Awokado z pestki

To coraz popularniejsze i docenianie owoce. Jak wyhodować awokado z pestki? Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że umytą pestkę umieszczamy w ziemi (grubszym końcem do dołu), tak żeby górna część delikatnie wystawała. Doniczkę nakrywamy folią lub np. przeciętą plastikową butelką, żeby utrzymać wyższą wilgotność. Uważajmy jednak, żeby sadzonka nie zaparzyła się.

Drugi sposób na wyhodowanie awokado, to umieszczenie pestki w wodzie. Najlepiej w łupinę pestki wbić kilka wykałaczek, tak żeby opierały się one o krawędź szklanki czy innego naczynia i utrzymywały pestkę tylko częściowo zanurzoną. Kiedy pojawi się pęd oraz korzeń, pestkę przesadzamy do ziemi. Pestka awokado w wodzie kiełkuje nieco szybciej (w wodzie 2-4 tygodnie, w ziemi 6-8 tygodni), ale obie metody są skuteczne.

Awokado musi mieć dużo światła, dobrze czuje się w pokojowej temperaturze, koniecznie jednak trzeba zadbać o wysoką wilgotność powietrza. Awokado to spora roślina, ale można ją przycinać.

Zobacz również

Trwa majówka 2024. Rekreacyjny zakątek w Warcie idealny na wypoczynek ZDJĘCIA

NOWE
Trwa majówka 2024. Rekreacyjny zakątek w Warcie idealny na wypoczynek ZDJĘCIA

Kolejny krok w stronę budowy szlaku kolejowego Piotrków-Bełchatów-Wieluń

Kolejny krok w stronę budowy szlaku kolejowego Piotrków-Bełchatów-Wieluń

Polecamy

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia