Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Groźny wypadek na Pomorzu. Ranne zostało dziecko

Groźny wypadek na Pomorzu. Ranne zostało dziecko

Nagrody starosty będzińskiego wręczone. Jest aż 21 laureatów

Nagrody starosty będzińskiego wręczone. Jest aż 21 laureatów

Polecamy

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Zmęczone oczy? Te ćwiczenia przyniosą ulgę i poprawią wzrok

Ważne rozporządzenie MEN! Dotyczy toalet w polskich szkołach

Ważne rozporządzenie MEN! Dotyczy toalet w polskich szkołach

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać