Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sanepid ostrzega przed zatruciami pokarmowymi na wakacjach

Klaudia Kłodnicka
W związku z trwającym sezonem letnim, czasem urlopowym, zatrucia pokarmowe pojawiają się ze zwiększoną częstotliwością. Powodem są częstsze wyjazdy do różnych zakątków świata, degustacja egzotycznych potraw, upalne dni oraz mniejsza dbałość o higienę. Z uwagi na powyższe Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oleśnicy zwraca uwagę na przyczyny zatruć, sposoby ich unikania oraz niepokojące objawy, które powinny być sygnałem do kontaktu z lekarzem.

Czynnikami sprawczymi większości zakażeń układu pokarmowego są bakterie, grzyby wraz z ich toksynami oraz niektóre wirusy. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez spożywanie źle przechowywanych, zanieczyszczonych produktów spożywczych, w których pod wpływem wysokiej temperatury oraz odpowiedniej wilgotności dochodzi do szybkiego namnażania patogennych drobnoustrojów. Szczególną rolę odgrywają tu bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Yersinia, występujące najczęściej w produktach pochodzenia zwierzęcego (surowym mięsie, surowych jajach, mleku i ich przetworach), jak również szczepy gronkowca Staphylococcus aureus – powszechne w przyrodzie i szybko rozmnażające się w niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych produktach spożywczych, długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków. Należy wspomnieć również o toksynie jadu kiełbasianego produkowanej przez bakterie beztlenowe z rodzaju Clostridium, której źródło mogą stanowić konserwy jarzynowe, mięsne, rybne (często z widocznie rozdętym wieczkiem), a także mięso wędzone i peklowane o charakterystycznym zapachu zjełczałego tłuszczu.

Objawami zatruć wymagającymi konsultacji lekarskiej i badań diagnostycznych są:

- gwałtowne, krwawe, śluzowe, wodniste biegunki

- gorączka

- wymioty, mdłości

- silne bóle brzucha

Zapobieganie infekcjom pokarmowym przede wszystkim polega na:

- przestrzeganiu czystości i zasad higieny

- myciu rąk po korzystaniu toalety i przed przygotowaniem posiłków

- odpowiednim przechowywaniu żywności i zwracaniu uwagi na datę przydatności do spożycia

- dokładnym myciu warzyw, owoców pod bieżącą, ciepłą wodą

- spożywaniu przegotowanej wody i mleka

- unikaniu surowych lub poddanych niedostatecznej obróbce termicznej produktów (mięsa, ryb, jaj)

- kupowaniu żywności w sklepach, które gwarantują właściwe jej przechowywanie

- umieszczaniu surowych produktów tj. mięsa, ryb, jaj w lodówce zaraz po powrocie z zakupów, zważając na to by nie miały kontaktu z produktami gotowymi do spożycia

- doprowadzeniu do wrzenia wszelkich podgrzewanych potraw

- unikaniu kilkakrotnego zamrażania i odmrażania produktów

- unikaniu spożywania produktów, na których pojawiła się pleśń nawet na małym jego fragmencie.

Objawy zatrucia pokarmowego są bardzo uciążliwe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego lepiej im zapobiegać niż je leczyć.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto