Krem z białych szparagów. Przepis
Składniki
szparagi białe 1 kg
cebula biała 100 g
masło 100 g
śmietana kremówka 36% 250 ml
wino białe wytrawne 100 ml
sól, cukier
Przygotowanie:
Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.W garnku podsmażamy na maśle białą cebulę (100 g cebuli na 1kg szparagów), a następnie dorzucamy do niej pokrojone szparagi (bez główek!) i także podsmażamy.
Dodajemy białe wytrawne wino (jeżeli nie chcemy używać wina, to pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soku z cytryny) i dusimy ok. 5 minut. Następnie zalewamy wszystko wodą lub bulionem (warzywnym lub drobiowym), dusimy do miękkości szparagów, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i cukrem, a na koniec miksujemy na gładki krem.
Główki szparagów, które nam zostały blanszujemy we wrzącej wodzie 2 minuty, a potem hartujemy w zimnej, najlepiej z dodatkiem lodu. Do talerza wlewamy zupę i dodajemy główki szparagów. Opcjonalnie dodajemy także oliwę ziołową, słonecznik lub migdały.
Przepisem na krem z białych szparagów podzielił się z nami Krzysztof Obliński, szef kuchni restauracji Spichlerz na Zamku Topacz
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?